Hétfőn megnyitották a saccai kórház új műtőközpontját. Az építést még 2014 tavaszán kezdték el mivel a kórház műtéteinek száma az utóbbi 10 évben megháromszorozódott. A központ felépítéséhez és felszereléséhez szükséges összeget, azaz 9 millió €-t a kórház saját forrásaiból fedezte.

,,Kassa és környéke lakosai végre egy egyedülálló műtőközpontot vehetnek igénybe, ahol a legkorszerűbb felszerelések és csúcstechnológiájú berendezések, továbbá magasan képzett szakemberek és kiváló egészségügyi személyzet várja a pácienseket,” ‒ magyarázta Michal Pišoja, a kórház igazgatója.

A műtőközpont a 11 emeletes fekvőbeteg részleghez csatlakozik, mely nemrégiben teljes beltéri felújításon és korszerűsítésen ment keresztül, úgy mint a háromemeletes rész is, ahol a műtők, az égési és helyreállító plasztikai sebészeti osztály és a nőgyógyászati osztály található.
Az új épület földszintjén a Központi modern sterilizáló részleg és az Aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztály található, mely 7 férőhelyes és összeköttetésben áll a sürgősségi osztállyal ill. többi szakrendelővel. Az első emeleten a sebészeti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, ortopédiai és traumatológiai beavatkozások számára kialakított műtőhelyiségek vannak.

,,Minden egyes műtő a legmodernebb aneszteziológiai berendezéssel van felszerelve. Egy képernyő is található itt, melynek segítségével az orvosok online hozzáférhetnek a kórház információs rendszeréhez, ahol megtekinthetik a páciens egészségügyi jelentéseit. Ez Szlovákiában egyedülálló. Októberben megkezdjük a műtők tesztelését, miután biztosítottuk a helyiségek sterilitását és a környezet fertőtlenítését.” ‒ mondta a kórház orvosi igazgatója, Ján Slávik.

A saccai magánkórháznak 952 alkalmazottja van, ebből 179 orvos, 319 pedig egészségügyi szakápoló. Évente több mint 17 000 páciens látnak el.

12027332_989624577768498_1783667585037833025_o

forrás: nemocnicasaca, kosicednes