Az RTVS kassai televíziós stúdiója nyár folyamán új játékfilmet forgatott A csodák katedrálisa címmel. A dokumentumfilm a kassai székesegyház – Szlovákia legnagyobb székesegyháza – születését tárja fel a Szent Vér ereklye elfeledett történetén keresztül, amely évszázadokon át a kassaiak és a Közép-Európa minden részéből érkező zarándokok lelki támaszaként szolgált.

Az egyik eljátszott jelenet egy csodát örökít meg, mely a 14. század közepén történt a régi plébániatemplomban. Ezen templom helyén áll ma a Szent Erzsébet-székesegyház. A jelenet a Szent Vér csoda időszakába kalauzolja a nézőt, és betekintést nyújt azon eseményekbe, amelyek a székesegyház születéséhez vezettek.

A Silvia Košt’ová rendezésében készülő dokumentumfilmet idén novemberben sugározzák majd az RTVS képernyőjén. A kamera mögött Viktor Herrgott állt, a hangmérnök Marián Pizner, a vágó Ján Haraksim, a történelmi tények és események pedig prof. Peter Zubko egyháztörténész szakértővel lettek konzultálva.

Kassa városa partner a projektben. „Örülünk, hogy együttműködhettünk a szükséges engedélyek beszerzésében és a forgatás technikai lebonyolításában. Köszönetet szeretnénk mondani a Život na Hradova – Castellum Cassovia polgári társulásnak is, amely jelentősen hozzájárult a dokumentumfilm forgatásához. Nemcsak a statiszták alapját adta, hanem számos olyan tárgyi emléket is kölcsönadott, amelyek nélkülözhetetlenek voltak a dokumentumfilmhez.” – áll a város Facebook státuszában.

Pracu Eszter