A Szlovák államvasutak (ZSSK) a közelmúltban 52 modernizált személyszállító kocsival gazdagodott, amely jelentős javulást hoz az utazás minőségében a Kelet- és Közép-Szlovákiában utazó több ezer utas számára. Az új kocsik a legrégebbi szerelvényeket váltják fel, és számos jelentős fejlesztést hoznak magukkal.
Roman Koreň, a ZSSK igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója elégedettségét fejezte ki az új beruházással kapcsolatban: „Az új, modernizált személyszállító kocsikkal utolsó ismét növeljük az utasok kényelmét a regionális közlekedésben. Az új flotta kényelmet és 21. századhoz méltó új szolgáltatásokat kínál. Ezzel a beruházással bebizonyítjuk, hogy az utasok számára kellemes és kényelmes utazás és szolgáltatások a prioritásaink közé tartoznak.”

Milyen fejlesztések várják az utasokat?
Sebesség és légkondicionálás: Az új vonatok akár 160 km/h sebességet is képesek elérni, ami lehetővé teszi a gyorsabb utazást. A minőségi légkondicionálás egész évben kényelmes utazást biztosít. A kocsik vákuum WC-kkel vannak felszerelve. Rendelkeznek vizuális és hanginformációs rendszerrel, valamint kamerarendszerrel, amely növeli a biztonságot. Az új kocsik egy, az utasok számolására szolgáló rendszert is tartalmaznak, amely lehetővé teszi az utasok nyilvántartását. A ZSSK modern „regio” dizájnja kellemes vizuális élményt nyújt az utazóknak.

Az 52 darab új kocsi felváltotta a legrégebbi, légkondicionálás nélküli személyszállító kocsikat, amelyek az élettartamuk határán voltak, és már nem feleltek meg az utazási szabványoknak. Az új járművek modern technológiáknak köszönhetően sokkal kényelmesebbek. Ez a lépés elsősorban a Kassai és Eperjesi régiókban növelte a szolgáltatások minőségét.

A vonatokat vissza nem térítendő pénzügyi támogatással finanszírozták a 2014–2020-as Integrált Infrastruktúra Operatív Programjának keretében, mintegy 65 millió euró értékben.

Pracu Eszter