Portálunk már néhány alkalommal tájékoztatott az évek óta késő R2-es gyorsforgalmi út Kassát dél-keleti irányban elkerülő szakaszáról (Saca-Kassaolcsvár) és annak jövőbeli kilátásairól. Legutóbb augusztusban írtunk róla, mégpedig annak okán, hogy a kivitelezőkkel való szerződés aláírása közel van.

A folyamat azonban ismét megakadt, hiszen a mai hírek szerint a Közbeszerzési hivatal (ÚVO) megszüntette a versenypályázatot. Erről maga Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter számolt be, hangot adva felháborodásának is. A hivatal döntését többek között példa nélkülinek, szakszerűtlennek tartja. Nyilatkozatából kiderült, hogy a hivatal nem az olyan szokásos mulasztások (túlárazott ajánlat, diszkrimináló feltételek) miatt szüntette be a versenypályázatot, hanem két hiányzó szó miatt. A döntés következtében a hiányzó útszakasz mellett még az Integrált infrastruktúra operatív program 140 milliós eurós támogatástól való élésestől is fenyeget.

A követelmények részét képezte, hogy a kivitelező olyan szakembereket tudjon felmutatni, akiknek legalább 10 éves tapasztalatuk van a FIDIC szabványok szerinti építési munkálatokban. A hivatal azt kifogásolta, hogy a szöveg megfogalmazásából hiányzott a „FIDIC vagy annak ekvivalense”. A miniszter szerint ez abszurdum és a döntés ellen fellebbezést tervez benyújtani.

A hírt természetesen Jaroslav Polaček kassai főpolgármester sem hagyhatta szó nélkül, aki osztozik Doležal felháborodásán. Továbbá bízik a fellebbezés sikerességében és, hogy a város, valamint a környék lakosainak nem kell megint éveket várniuk az építés megkezdésére.

Forrás: Korzár, borítókép: NDS