December 16-án és 17-én került megrendezésre a kassai városi képviselő-testület 26. ülése, amelyen a következő ügyeket illetően születtek döntések:

A városi tömegközlekedést illető változások

A képviselők többek között döntöttek a Kassai Közlekedési Vállalat díjszabásairól, amelynek értelmében az éves bérlet 242 euróról 199 euróra csökken. Emellett az érettségizőknek és az alapfokú tanulmányaikat elvégző diákoknak is okuk lehet az örömre, hiszen már az egyetemre/mesterképzésre való felvételt igazoló dokumentum felmutatásával is jogosultak a diákjegyre (az aktuális év szeptember 30-áig). További fontos változás, hogy az éves bérletet használók egy ahhoz szükséges kérvény segítségével igényelhetik a bérlet érvényességének 30 nappal való meghosszabbítását. A közlekedési vállalat ezen kívül bevezeti a virtuális menetjegyek használatát is, amelyek 7, 30, 180 és 365 napos kivitelezésben lesznek megvásárolhatóak. Áruk ugyanannyi lesz, mint a chipkártyával a járműveken vásároltaké. Ez alól csak a 11 eurós heti bérlet fog kivételt képezni, amely így 0,50 centtel olcsóbb.

Elengedett terasz-üzemeltetési díjak a vendéglátók számára

A képviselő-testület döntésének értelmében 2022. február 1 és április 15 között, valamint október 15 és 2023. április 15 között a vendéglátósok felszabadulnak a teraszok üzemeltetéséért kiszabott díjak alól. Eleget téve ezzel a vendéglátósok kompenzációjának a járványügyi intézkedések miatti bevételkieséseikért. A városnak ez 5000 eurós kiesést jelent.

10 sávos olimpiai úszómedence a Városi fedett uszodában

A Városi fedett uszodát a képviselők a Vízi-sportok Kassai Nemzeti Olimpiai Központjává kívánják átalakítani, mindezt 13,3 millió euróból. A város vezetése ennek megvalósítása érdekében még októberben memorandumot írt alá a Szlovák Úszó Szövetséggel. A finanszírozásból a tervek szerint Kassa Megye Önkormányzata is kiveszi a részét. A terv megvalósításával Kassán egy olyan modern komplexum jönne létre, amely alkalmas lenne a nemzetközi vízilabda, úszó valamint szinkronúszó versenyek megrendezésére, de ezzel egyúttal a nyilvánosság számára is elérhető lenne. Az 50 méteres úszómedencét egy 10 sávos olimpiai medencévé alakítanák át, valamint felújítanák a 25 méteres medencét is.

Az Abaszéplakról Lengyelfavára vezető út rekonstrukciója

Jó hír a sofőröknek, hogy a képviselők 100 ezer eurónyi összeget különítettek el az Abaszéplakról Lengyelfalvára (Košická Polianka) vezető rossz műszaki állapotban levő út felújítására. Ez fog majd ugyanis kerülőútként szolgálni a Szalánci út helyett. A város a megyei önkormányzattal osztozik a munkák költségen, a felújítást pedig a tervek szerint jövő tavasszal fogják megkezdeni.