A 2002-es francia kezdeményezés után a kortárs művészet immár több, mint egy fél évtizede Kassán is a Fehér Éjszaka néven futó rendezvénysorozattal vonzza a legtöbb látogatót. Október első napjának éjszakájára az idén is számos meglepetést készítenek elő.

A hazai kreatív alkotókon kívül több neves kortárs művész is bemutatkozik Kassán. A francia Guillaume Marmin például sajátos eszközökkel újra teremti a világűrt  – a bolygóival együtt, de a kanadai Maotik audiovizuális performance is meglepő lesz, amiről Zuzana Pacáková, a rendezvény igazgatónője előre csak annyit árult el, hogy életre keltik az építészetet. A nem mindennapos eseményen különböző térbeli installációk is lesznek. A Kunsthalleban például a francia Vincent Leroya lebegő gyűrűjét csodálhatjuk meg, és a városi parkot is ezernyi „szentjánosbogár” tölti majd be. A kristályokból kialakított illúziót a nézők is mozgásba hozhatják. A svájci Sabina Lang és Daniel Baumann viszont egy hatalmas parazitát helyez majd el a belváros egyik épületére. A szlovák Peter Vrabeľ és Braňo Bernár a Kelet-szlovákiai Galériában a nézőket a krízis szituáció sajátos feldolgozásával lepik meg. Itt lesz látható Monika és Bohuš Kubínskí „LEVEL“ című alkotása is.

A hetedik Kassai Fehér Éjszaka rendezvény a gyerekek és a fiatalok számára ingyenes, a felnőttek szimbolikus 5 euróért vehetnek részt az egyedi művészeti sétán. A Fehér Éjszaka akcióiba az idén a Kassai Állami Filharmónia is bekapcsolódik.

/emese/