Újra erdei  iskolában

Június 17-21-én a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola alsó tagozatának 60 tanulója újra erdei iskolában vett részt a Bélai havasok északi  részén elterülő Monk-völgyében. A vidék gyönyörű volt, jobbról a Bélai-Tátra sziklás ormai a fenségesen emelkedő Sirató-heggyel és a Holló-kővel, balról pedig a Szepesi-Pieninek lankás hegyvonulatai páratlan kilátást nyújtottak.

Hétfőn reggel mindenki  izgalommal  várta az utazást, majd a búcsúzkodás után a gyerekhad a Szepesi vár felé vette az útját. A vár ódon falai között történelmi időutazáson vettek részt – megtekintették a korabeli kiállításokat, majd bebarangolták a várudvart és körbejárták az óriási várromot is.

Először a népes csapat a Magura szállóban birtokába vette a kényelmes szobákat. Majd bebarangolták a környéket, elsétáltak a két kilométerre lévő Zár faluba is, amely nemcsak kiváló sípályájáról, hanem jellegzetes népviseletéről és egymás után sorakozó rönkházairól is ismert.

Az árusok legnagyobb örömére a gyerekek megrohamozták közeli ajándékboltot, ahol sikerült elverni zsebpénzük nagy részét.   Az ifjú turisták minden nap megtettek egy hosszabb túrát. Egyszer kirándultak az erdő övezte tanösvényen a Bachledka –völgyébe, másodszor felkapaszkodtak a Strednica Ski központba- ahonnan a kilátás valami leírhatatlan volt, harmadszor pedig felgyalogoltak a Magurka fenyőkkel fedett csúcsáig, ami 1196 m magasan van. Itt az időjárás nem alakult a legszebben – fölfelé még verőfényes napsütésben, lefele ömlő esőben, legelőkön haladva –vagy inkább egyensúlyozva a sáros, csúszós ösvényen araszolt a csapat. Mire leértek, az időjárás ismét naposra fordult.

A délutánok gondtalan játszással teltek a szálló előtti sportpályákon és a réten. Volt sportnap- ahol mindenki felmérhette ügyességét az egyes versenyszámokban – este meg kincskeresés, és az elmaradhatatlan Ki mit tud.Az utolsó előtti estére nem maradt más hátra, mint becsomagolni, és kiértékelni a sportnapot, a Ki mit tud-ot, a szobák rendben tartását és a naplókat.Utolsó nap barlangtúrán vettek részt a Bélai –cseppkőbarlangban. Igényes volt a tanösvény is, ami 890 méteres magasságba vezet fel a barlang bejáratához. Megtették az 1370 métert, megküzdöttek a 870 lépcsőfokkal. A látvány annyira lenyűgöző volt, hogy senkinek sem okozott gondot a terhelés. Cseppkő minden formában: hol lezúduló vízesés, hol állatformák, hol varázslatos figurák, hol meseerdő… és tavacskák sokasága. Mindenki megtanulta, mi a különbség a sztalaktit, a sztalagmit és a sztalagnát között.

Remekül sikerült az idén is az erdei iskola, a diákok megismerték az erdő életközösségét, környezettudatos tekintenek a környezetükre és reméljük megszerették a természetjárást is. Rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza.

TM