Az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörése 160. évfordulójának alkalmából számos eseményt rendeznek Kassán. A megrendezésre kerülő események a következők:

március 14. (szombat):
10:00 
koszorúzási ünnepség
helyszín: a köztemető
A Henszlmann Imre Történeti Társaság által a temetőben nyugvó egykori honvédsírokat koszorúzzák meg. Beszédet mond Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, továbbá közreműködik az Őszirózsa hagyományőrző énekkar.
15:00  „Az én március 15-ém” c. kiállítás megnyitója
helyszín: a Thália Színház konferenciaterme
A rajzpályázatot Magyarország Kassai Főkonzulátusa, a Csemadok Kassa Városi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a kassai Thália Színház és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata hirdetett meg.
A beérkezett művekből rendezett kiállítás megnyitóján a rajzpályázat díjainak átadására is sor kerül. A kiállítást Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja és Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere nyitja meg.
15:30  központi ünnepség
helyszín: a Thália színházterme
A Csemadok Kassai Városi Választmánya által szervezett ünnepség, melyen beszédet mond Németh Zsolt, valamint Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke. A műsort a Márai Sándor Alapiskola diákjai és a kecskeméti Szent Imre Általános Iskola növendékei teszik színesebbé.
18:00  ünnepi fogadás a vendégek számára
helyszín: Művészetek Háza
Magyarország kassai Főkonzulátusa ad ünnepi fogadást meghívott vendégek számára.

március 15. (vasárnap)
14:00  koszorúzási ünnepség
helyszín: a magyarbődi temető
Az emlékoszlopnál, mely az első kassai csata áldozatainak emlékét őrzi, ünnepi beszédet mond Kálmán Attila, a Pápai Református Gimnázium igazgatója, Szesztay Ádám főkonzul és a helyi polgármester. (Magyarbődre 13:30-kor indul autóbusz a Thália Színház épülete elől.)
15:00  istentisztelet
helyszín: a magyarbődi református templom
Igét hirdet: Márkus Mihály, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Molnár Elemér, a Zempléni Református Egyházmegye tiszteletbeli esperese és Lucskai Erzsébet felsőcsáji lelkipásztor. Közreműködik a kassai református énekkar. Az istentisztelet után az résztvevők a helyi kultúrházban beszélgethetnek.

A kassai ütközet 1848. december 11-én (Forrás: Országos Képtár)

március 16.(hétfő)
16:00  koszorúzási ünnepség
helyszín: a Magnezitbányász (Magnezitárska) utca
Az első kassai csatában (1848. december 11.) elesett lengyelek sírját koszorúzzák meg, akik egy helyreállított reneszánsz torony mellett nyugszanak, a Tihany-lakótelep déli részén. A megemlékezést az Északvárosi Magyar Nyugdíjasklub, a kassai Klub Polski (Lengyel Klub) és a Tihany-lakótelep önkormányzata szervezi. A koszorúzáson részt vesz Szesztay Ádám főkonzul és Cyrill Betuš, a városrész polgármestere. A történelmi eseményekre Balassa Zoltán emlékezik.

,,Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!
Rabok legyünk vagy szabadok?
Ez a kérdés, válasszatok! –
A magyarok istenére
Esküszünk,
Esküszünk, hogy rabok tovább
Nem leszünk!”
/Petőfi Sándor: Nemzeti Dal/

 

Forrás: bumm, kassaiholmi