Fokozott óvintézkedésekkel újraindulnak a légijáratok. A hosszú karantén időszaka után Szlovákiából 33 országba lehet karanténmentesen utazni. Ide tartozik Ciprus, Görögország, Spanyolország, Olaszország, Horvátország és megannyi üdülésre alkalmas desztináció. Sokan tanácstalanok, érdemes-e vajon útra kelni ebben a bizonytalan időszakban. Vannak ugyan bátrak, akik úgy döntöttek, mégis külföldön töltik a nyarat.

Az egyik közkedvelt úti cél a bazilikák és templomok paradicsoma, Málta, amely 22 országnak engedélyezi a belépést, beleértve Magyarországot és Szlovákiát is. A gazdaság mindig is egy áldás volt Málta számára, viszont a koronavírus-járvány alatt az élet, mint a világban, úgy ott is drasztikusan megváltozott. A kijárási tilalom nem volt olyannyira szigorú, mint Európa többi pontján, viszont ott is be kellett tartani az alapvető óvintézkedéseket.

A vállalkozók megélhetési forrásai, a hotelek, éttermek mind bezártak, de aztán július elsejétől a kormány úgy döntött, megnyitja Málta határait, így lassacskán minden visszaáll a régi kerékvágásba. A turisták főként Lengyelországból, Magyarországról és Oroszországból érkeznek. A kemény időszak utáni felszabadultság meglátszik az éttermek tulajdonosain is.

Szívélyesen, nagy mosollyal fogadják a vendégeket és lesik minden kívánságukat. Málta azon zöld országok egyike, amelyek a legbiztonságosabbak közé tartoznak. Viszont érdemes figyelni a szlovák külügyminisztérium weboldalát és a https://www.visitmalta.com/en/covid-19 oldalt, hogy az utazás előtt minden változásról kellően informáltak legyünk. A szigetországba a kassaiak Budapestről juthatnak el a leggyorsabban, ahonnan két fapados légitársaság is járatot indított, így heti 3 alkalommal  lehet tervezni az oda-vissza utat.

Ha utazni készül, ezt is olvassa el.

Pásztor Eszter
fotók: ifj Szaszák Gy.