A három hét múlva kezdődő jégkorong-világbajnokság a városi közlekedésre is nagy hatással lesz majd.

Egy nappal a kezdete előtt lezárják a Kukučin utca Kulturpark előtti részét, itt gyalogos zóna lesz kialakítva, amely a rajongói zónából fog ki- és belépésként szolgálni. Május 9-től a Nerudova utca is le lesz zárva, konkrétabban csak a rezidens-kártyával rendelkezők használhatják majd. A meccsnapokon négy órával a meccsek kezdete előtt korlátozva lesz a közlekedés a Žižkova és a Jánošíkova utcákban, ez alól szintén kivételt képeznek a lakosok.

A stadion előtt a meccsek előtt és után a megnövekedett számú gyalogosok miatt a rendőrök fogják irányítani a forgalmat. A Kerületi Közlekedési Felügyelőség igazgatója, Rastislav Plavčan nyilatkozata alapján kb. egy órával a meccsek előtt leállítják a közlekedést a Steel Arena környékén, konkrétan a Štúr utcát a Kuzmányi kereszteződéstől egészen a Dunajská és Idanská utcákkal való kereszteződésig, illetve a Toryská utca egy részét is. Az útlezárások a meccsek kezdetétől fognak tartani, amikor is a közönség már a stadionban lesz.

„A meccs végeztével valószínűleg egy rövid időre megint le lesz állítva a közlekedés.” – tette hozzá Plavčan. A lezárások azonban a városi járatokat, tehát az autóbuszokat és villamosokat nem érintik majd.

Parkolás

A saját autójukkal érkező rajongók számára a város a bevásárlóközpontokkal együttműködve hét nagykapacitású parkolót biztosít be, ezekből hat ingyenes lesz, csupán az Alejova utcán levő Kézilabdacsarnok előtt kell majd fizetni. Ez összesen 1300 parkolóhelyet jelent. A kiránduló autóbuszoknak külön sáv lesz fenntartva, mégpedig a Popradská úti Kaufland előtt, 10 férőhellyel. Szükség esetén a további autóbuszokat a közeli DPMK (Kassai Városi Közlekedési Vállalat) területére fogják átirányítani.

A nagykapacitású parkolók egy információs ponttal is fel lesznek szerelve, ahol önkéntesek fogják ellátni információkkal a látogatókat a stadion felé irányuló városi tömegközlekedési lehetőségeket, illetve a városi rendőrséggel együttműködve a foglalt parkolóhelyeket illetően.

A Steel Arena melletti parkolóház parkolóhelyei az esemény szervezői számára és a nemzetközi jégkorong föderáció esznek fenntartva. A lakosok számára 90 hely lesz fenntartva.

Ingyenes tömegközlekedés a meccsre

A város lakosai és a látogatók a meccsre váltott jegyeiket felhasználva egész nap ingyen utazhatnak a városi tömegközlekedéssel. A Kassai Városi Közlekedési Vállalat arra kéri az embereket, hogy amennyiben lehet, utazzanak a tömegközlekedéssel a világbajnokság alatt. A járatok meg lesznek erősítve, illetve különjáratok is indulni fognak – ezek közül az egyik a X gyorsított járat lesz, amellyel a látogatók a Tesco hipermarket ideiglenes buszmegállójából 10 perc alatt eljutnak a stadionhoz és fordítva. Ezen kívül az Optima bevásárlóközponttól az 5-ös villamos fogja bebiztosítani a Steel Arenához való eljutást, majd tovább folytatja útját a Vasúti pályaudvar felé.

Nagykapacitású parkólók a bevásárlóközpontok mellett:

METRO – 200 hely, Tesco hipermarket – 80 hely

Kaufland, Popradská út – 50 hely, Hornbach, Moldavská út – 90 hely, Optima, Moldavská út – 400 hely

Cassovia – 250 hely

Fizetős orzott parkoló: Alejova utca, Kézilabdacsarnok – 210 hely

Forrás: Košice:dnes