A Kassa Megyei Önkormányzat és az Eperjes Megyei Önkormányzat augusztus 1-től megváltoztatják a elővárosi közlekedésük tarifáit. A cél az utasszállítás meggyorsítása, a szállítók költségeinek csökkentése, a készpénz nélküli chipkártyás fizetés vonzóbbá tétele és a közlekedés finanszírozásában az önkormányzatok közötti pénzügyi különbségek csökkentése. Ugyanakkor, a két szomszédos megye egységes menetrendet vezet be. Együttműködnek az integrált közlekedési rendszer megvalósításában. Ennek köszönhetően összehangolt és egységes lesz a kelet-szlovákiai menetrendszeri elővárosi buszközlekedés, nemcsak ami a tarifákat illeti, de az utazási szabályzatokat és panaszfeltételeket is.

Kassa megye egyik legfontosabb prioritása a gyors, hatékony és környezetbarát személyszállítás. Szeretnének minél több utast átvonzani az autókból a buszokba. Számos előnnyel motiválnák őket, melyet a készpénz nélküli, kártyával való fizetés kínál. Az elővárosi közlekedés várhatóan valamivel felgyorsul, mivel a sofőröknek kevesebb időt kell majd tölteniük érmék vagy bankjegyek átvételére és kiadására. Ezáltal a buszok rövidebb ideig állnak majd a megállókon. Ez más előnnyel is jár, így kevesebb füstöt engednek ki a buszok a levegőbe.

Augusztus 1-től már a kártyás fizetést többféle kedvezményes jegyvásárlásnál is lehet alkalmazni. Eddig csak a tanulók és a diákok élhettek ezzel a lehetőséggel.

A készpénzes fizetéseknél szinte minden jegy ára tizedes centekre van kerekítve. A 100 km alatti utazás esetében a teljes árú menetjegy ára átlagosan 0,13 euróval, a kedvezményes jegy pedig 0,16 euróval fog többe kerülni. A 100 km-nél hosszabb utazás azonban olcsóbb lesz. A teljes árú menetjegy ára átlagosan 0,15 euróval csökken, a kedvezményes jegy ára pedig 0,04 euróval lesz olcsóbb.

Kassa megye elővárosi buszközlekedésben utoljára 2011-ben volt áremelkedés. Azóta a megye fokozatosan növelte a szolgáltatók támogatását. Ezzel egyenlítette ki az elővárosi közlekedés veszteségeit.

A készpénzes fizetéseknél augusztustól 38 tarifát emeltek, 33 tarifa változatlanul maradt és 41 tarifa le lett csökkentve. A készpénzes fizetés esetében árcsökkenéssel a hosszabb távú utazások esetében lehet számolni. Ha 100 kilométernél hosszabb utazásra vásárolnak teljes árú menetjegyet, átlagosan  1,05 euróval kevesebbe kerül chipkártyával, mint készpénzzel. Másik előny a kedvezményes díjakra jogosult utaskategóriák kiszélesítése. Míg eddig csak a tanulók és a diákok jogosultak kedvezményre, augusztus 1-től már a 15 év alatti gyerekek, a 6 év alatti gyermekek kísérői, azok a szülők, akik a fogyatékkal élő gyermeküket kísérik, vagy annak meglátogatása miatt utaznak és „ŤZP” vagy „ŤZP-S” igazolvánnyal rendelkező egyének is kaphatnak kedvezményes árat.

Újdonság lesz a szolgáltatók e-shopja, amely lehetővé teszi majd az utasok számára a chipkártyák interneten történő kezelésétét és feltöltését. Ezt a szolgáltatást legkésőbb szeptember 1-ig szeretnék beindítani.

/MS/