szerkesztő: Filip Orsolya

Az idei síszezon nem éppen a kassai síelők elképzelései szerint fog kinézni. A város közelében található három sípálya közül ugyanis csak egyet terveznek teljesen megnyitni.

Kavocsán (Kavečany) honlapján ez a tájékoztatás jelent meg: „A Swam s.r.o. a 2017/2018-as szezonban nem fog sílifteket üzemeltetni Kavečany Síközpont területén.”

Ján Švec, a cég igazgatójának szavai alapján, a döntést kizárólag anyagi okok befolyásolták. „Cégünk az itteni síközponton kívül még az Epres-tetőn (Jahodná) is üzemeltet sílifteket. Mivelhogy ez a vállalkozás legfőképpen az időjárástól függ, amely a mi tengerszintfeletti magasságunk miatt nem egyszerű és sokszor veszteséges, úgy döntöttunk, hogy csak az Epres-tetőn maradunk. Ezt a központot pedig vagy eladjuk, vagy bérbe adjuk.”  – magyarázta a döntést Švec.

A síelők így a közeli Kojsói-havason (Kojšovská hola) található Erika nevű síközpontot sem vehetik igénybe. „Jelenleg azon gondolkodunk, hogy az újonnan felújított Erika menedékház mellett megnyitjuk az egyik síliftet az ott elszállásolt vendégek és turisták számára.” – mondta a síközpontot üzemeltető cég (NOAD) vezetője, Andrej Šimko.

Teljes mértékben tehát csak az Epres-tetőn található központ fog működni. „Jelenleg már minden előkészületet megtettünk és csak a fagyokra várunk. Amint az időjárás engedi, azonnal megnyitjuk a pályákat” – jelentette ki a központ vezetője, Ján Petróci.

Forrás: Košice:dnes, borítókép: Slovakia.travel