A mai rohanó világban fontos, hogy az ember regenerálódjon és energiát gyűjtsön a következő napokra. Nem kell viszont drága kirándulásra költeni, hogy feltöltődjünk, elég, ha egy nyugodt és meghitt helyet keresünk fel. Városunk központjára nem csak a sürgés-forgást és szórakozás jellemző, hanem olyan helyeket is találunk, ahol megpihenhetünk.

LEGtitkosabb hely- Közkönyvtár

A könyvtárak egyértelműen hozzájárulnak a városunk sokszínűségéhez. Szerves részei az oktatásnak, a történetek és fantáziák központjai. Ezen kívül nyugodt helyek, melyeknek a titokzatos atmoszférájában az ember elfeledkezik minden gondjáról és bajáról.

A város történelmi központjában található Szlovákia egyik legrégibb könyvtára, amely a híres kassai bíróról, Bocatius Jánosról van elnevezve.  A könyvtár kezdetei egészen a 17. század nyúlnak vissza, de csak a 20. századtól írja a modern történelmét. Akkoriban több mint 500 állandó tagja volt, akik több mint 35 000 könyv közül válogathattak.  Ma már a Kassai kerület kulturális intézményei közé tartozik a könyvtár központi kölcsönzője, amely a Hviezdoslav utca 5 alatt található. Naponta körülbelül 350-en keresik fel az épületet, a látogatók több mint 200 000 dokumentum közül válogathatnak, amelyeket vagy a könyvtárban böngésznek át, vagykikölcsönözik.

LEGmagasztosabb hely- Domonkos templom

Biztosan sokan egyetértenek azzal az állítással, hogy nem csak a könyvtárak, hanem a templomok is azon épületek közé tartoznak, ahol nyugalom uralkodik. Ez embert átjárja bennük az alázat és a hála. A Domonkos téren található legrégibb temploma, ami egyben a legrégibb épülete is, ugyanis a 13. században épült. A kolostorral rendelkező templom sok érdekességet rejt. Az épület fennállása óta szolgált raktárként, szennyvízcsatornaként és szeméttelepként is, a II. világháború idején pedig rejtekhelyül szolgált a zsidóknak. A templomföld alatti része is szolgál meglepetésekkel, mivel a pincékben kripták vannak elhelyezve. A falakat gyönyörű freskók díszítik, melyek Vörös István kassai festő keze munkáját dicsérik. Az épület leginkább magával ragadóbb része a mennyezete. Állítólag, ha az ember felnéz rá, ellát egészen a mennyországig. Ez a benyomás egy illúzió segítségével van elérve, aminek a hatására egy pillanat erejéig a tetőszerkezetet nem lehet észrevenni. Külön érdekesség, hogy a falra és a mennyezetre a festő repedéseket festett, hogy olyan benyomást keltsenek, mintha régebben épültek volna. Az épület második legjelentősebb része a tornya, amely a 19. században lett a templomhoz építve, ezáltal a templom a város legmagasabb épületévé vált.

A templomba lépve az ember legalább egy kis időre megfeledkezik a gondjairól, azért is tartozik ez az épület a város nyugodtabb épületei közé.

LEGvarázslatosabb hely- a Városi Park tava

Nem csak a zárt terekben lehet megnyugvásra találni, hanem a természetben is. Nem kell messze menni, elég, ha az ember kilátogat a város legzöldebb övezetébe – a Városi Parkban található tóhoz.

A 90-es években hozták létre és akkor még háromszor akkora kiterjedése volt, mint ma. A mai alakját a 2013-as Európa kulturális fővárosa pályázat keretin belüli felújítatás után nyerte el. Minden korosztály talál valamilyen elfoglaltságot, ha felkeresi ezt a természeti látványosságot: a gyermekek a halak és kacsák etetésében lelhetnek örömet, míg a felnőttek a mólón való sétálás és a padon való ücsörgés során pihenhetik ki a hétköznapok fáradalmait.

A Városi Parkba belépve az ember elfelejti a zajos nagyvárosi élet nehézségeit és úgy érzi magát, mint egy kiránduláson. Ez is az egyik oka, hogy ezt a helyet az egyik legnyugodtabb helyként tartják számon.