A Szent Erzsébet-székesegyház mellett álló Orbán-tornyot hamarosan rekonstruálják, köszönhetően a Gótikus út Gyöngyszemei (Perly Gotickej cesty) nevezetű non-profit szervezetnek, amelynek erre célra összesen 590 ezer eurót sikerült szereznie uniós forrásokból. 

A projekt magába foglalja a nemzeti műemlékként számon tartott torony tetőszerkezetének és homlokzatának javítását is. “A székesegyház felújítása után, most az Orbán-torony a prioritásunk, tekintve, hogy a róla hulló cserepek veszélyeztetik a mellette elhaladó a lakosokat és a turistákat” – magyarázta Mária Bartková, a szervezet projektmenedzsere.

A pénzösszeget egy nemzetközi együttműködés által sikerült megszerezniük, amely magába foglalja Magyarországot, Szlovákiát, Romániát és Ukrajnát is (ENI HUSKROUA). A támogatás elnyeréséhez a szervezet segítségére volt a Munkácsi görögkatolikus egyházmegye is, így annak egy része az ungvári székesegyház felújítására fog majd szolgálni. 

Bartková azt is elmondta, hogy jelenleg a kivitelezőt illető közbeszerzési eljárás van folyamatban, ám a munkák elkezdésével még ez éven számolnak. A megbízás 18 hónapra szól. A jövőben pedig azon fognak dolgozni, hogy újabb forrásokat találjanak a harangláb belterének felújítására is. 

Az Orbán-tornyot a 14. és a 15. század fordulóján építették az akkor még készülőfélben lévő székesegyház haranglábjaként. Kezdetben a gótika jegyeit hordozta, később azonban reneszánsz külsőt kapott. 1970-ben a székesegyházzal és a Szent Mihály-kápolnával együtt bekerült a nemzeti műemlékek névsorába. 

Forrás: Košice:dnes, borítókép: Korzár Košice