Szeptember másodikán a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola is megnyitotta kapuit. A vakációnak sajnos vége, és a szépruhába öltözött, virágcsokros kis-és nagydiákok özönlöttek be az iskolába. A gyerekzsivaj, ami betöltötte az iskolaudvart, annak a jele volt, hogy kezdődik a 2019/20-as iskolaév.  A megjelenteket a kis elsősök szavalata és a himnuszok elhangzása után Csurkó Éva igazgató asszony köszöntötte. Ünnepi beszédében egyebek mellett az alábbiakat mondotta:

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy semmiben sem különbözik egyik tanévnyitó a másiktól. Egyformává teszi őket a nyárutó hangulata, a sajnálkozás, hogy már megint itt állunk az iskolai ünnepségen, pedig csak a múlt héten volt tanévzáró, legalábbis úgy tűnik. Édes-keserű érzéssel emlékezünk a nyári szünet élményeire – az önfeledt strandolásra, a hosszú reggeli nyújtózásokra, a következmények nélküli késő lefekvésekre. A tanévnyitók látszólag ugyanolyanok, de ha jól belegondolunk, mindegyik más és más. És mi teszi különbözővé? Éppen Ti, kedves diákok.  Ti is egy évvel idősebbek lettetek. A tavalyi kilencedikesek most már gimis elsősök, a nagycsoportos ovisokból pedig iskolások lettek, akik ismeretlen világba csöppentek – a Márai világába. A tanulás és a tudás lényege a tegnaptól való különbözés – az állandó változás, fejlődés. Ha nem hinnénk ebben, reménytelen dolog lenne tanítani. Ha viszont felismerjük nap, mint nap, hogy többek vagyunk, vagy többé tettünk másokat a munkánkkal, akkor van értelme dolgozni, van értelme tanulni és van értelme tanítani, nevelni.

Minden tanév új feladatokat tartogat diáknak, tanárnak egyaránt. Ezeknek a feladatoknak a megoldása nem egyszerű és fájdalommentes munka, de eddig még senki nem találta fel a gyakorlás és a tanulás nélküli iskolát.

Kedves Diákok, egy jól felkészült, hivatását szívvel lélekkel végző tanári kar áll a segítségetekre ahhoz, hogy minél több tudást szerezzetek. De ők csak a segítők. A munkát, ami a tudás megszerzéséhez kell, nektek kell elvégezni. Sikeres jövőtök érdekében akkor tehettek a legtöbbet magatokért, ha nekiálltok megvalósítani terveiteket. Azt kívánom Nektek, hogy ebben a tanévben gazdagítsátok sikereitek számát. Kedves Szülők! Külön köszöntöm azokat a szülőket, akik először vesznek részt évnyitó ünnepségünkön. Segítsük közösen gyermekeink boldogulását és örüljünk együtt fejlődésüknek!

Kedves Kollégáim! Mindegy, melyik korosztály nevelését vállaljuk;  munkánkhoz mélységes emberszeretetre, bizalomra és tehetségre van szükség ahhoz, hogy minden nap meg tudjunk felelni annak a feladatnak, amit úgy hívunk: tanári hivatás.

Végül Tamás Atya mondott áldást, majd a Szózat után az osztályok a tantermekbe vonulva beszélték meg a tanévkezdés további tudnivalóit.

TM