A hagyományoknak megfelelően idén is több magyar résztvevője lesz a kortárs művészetekre összpontosító Fehér Éjszaka rendezvénysorozatnak, mely október 4-én, szombaton lesz. Egyikük Suchoža József, képzőművész, aki „Personal Moses – A személyes Mózes”című alkotásával mutatkozik be. Ő és a tárlat kurátora, Szaszák György nyilatkozott portálunknak.

 Suchoža József először vesz részt alkotóként a Fehér Éjszaka fesztiválon. Mivel készülsz?

Egy nagyméretű installációval készülök, amely a Harang utcai ortodox zsinagógában lesz látható, sőt a nézőközönségnek lehetősége lesz az installáció részévé válni, köszönhetően a víznek és a vetített képnek. Azt hiszem érdekes élményben lesz részük.

Az installációd címe „Personal Moses – A személyes Mózes”. Mit szeretnél kifejezni ezzel az alkotással?

A nézőközönség egy másfajta megközelítésmóddal találkozhat ebben az installációban. Témája az Ószövetségből ered, amikor Mózes előtt kettévált a Vörös-tenger, és Izrael népe száraz lábbal kelt át a tenger közepén. Alkotásomban lényegében megjelenik egy szimbolikus határ a víz és a reális tér között. Ezt vetített képpel, és egy valóságos medencével ábrázoljuk, melybe a közönségnek is lehetősége lesz belelépni, ezzel elmosva a vízfelszínen tükröződő képet. Ez lényegében a kulturális, vallási és egyéb határok elmosását szimbolizálja.

Suchoža József  alkotás közben, (fotó:Németi)
Suchoža József alkotás közben, (fotó:Németi)

A Harang utcai zsinagóga egy különleges helyszín. Ez az installáció kimondottan ide készült. Miért ezt az épületet választottad?

Egyrészt maga a téma miatt, ahogy az a címből is kiderül, másrészt, mint tudjuk, Európa lakosságának nagyobb része a keresztény vallást gyakorolja, és ez is egy szimbóluma a kereszténység és zsidóság közti különbségek elmosásának. Nem csak vallási, de kulturális és egyéb alapon is. A víz egyébként is mindkét vallásnál nagyon fontos szerepet játszik.

A Fehér Éjszaka egy rendhagyó rendezvény, melynek ismertetője, hogy különleges helyszíneken, és éjszaka zajlik. Mennyire kellett ezt figyelembe venni az installáció megalkotásánál?

Hosszabb ideje foglalkozom térinstallációkkal, és gyakran használok videó-projekciót a reális térben. Úgy kell ezt elképzelni, mint ha a térben elhelyezett vetített kép egy ajtót nyitna a fiktív tér felé. A mostani installációnál is erről van szó, tehát megnyílik egy teljesen más tér. Úgy is mondhatnám, hogy transzcendentális tér.

Lesz egy felvezetése is ennek az installációnak, egy megnyitó. Pontosan mivel is készültök?

Dégner Lilla, a Kassai Thália Színház színművésznője, kiváló énekes fogja énekelni Henryk Mikolaj Górecki, lengyel zeneszerző 3. szimfóniájának (Fájdalmas dalok szimfóniája) egy részletét, melyben egy édesanya énekel a gyermekéhez. Ez egy nagyon fontos elem, már csak az alkotás témája miatt is.

Szaszák  György a kiállítás kurátora és Suchoža József  (fotó:Németi)
Szaszák György a kiállítás kurátora és Suchoža József (fotó:Németi)

A kiállítás kurátora Szaszák György. Neked milyen feladataid voltak az előkészítésben?

Jó ideje figyelemmel kísérem Suchoža József munkásságát. Ezt a fajta alkotásciklusát, ami most a zsinagógában is be lesz mutatva, már régebb óta csinálja. Beszélgettünk, és mondtam neki, ezt az ötletet ebben a térben kell megvalósítani, mert tökéletesen illeszkedik a hely szellemiségéhez. Ez egy teljesen kifosztott, üres tér, melyet fokozatosan tönkretettek. Igaz kívülről már jól néz ki, miután nemrégiben felújították a homlokzatát, de belülről továbbra is lepusztult. A kortárs művészet szempontjából azonban roppant érdekes egy ilyen tér. Beadtunk ezért a New Port polgári társuláson keresztül egy pályázatot, mely pozitív elbírálásban részesült, és onnantól fogva elkezdődött a kiállítás megszervezése. Zuzana Pacákovának, a fesztivál művészeti igazgatójának és kurátorának köszönhetően a Fehér Éjszaka a szárnyai alá vette ezt a projektet. Azt is hozzá kell tenni, Kassán rendkívül népszerű ez a rendezvény. Ilyenkor közel húszezer ember található a belváros utcáin, ami egy jelentős nézőközönségnek számít. A tavalyi Fehér Éjszakán is volt egy kiállításunk, és kígyózó sorok vártak arra, hogy bejussanak a terembe, tehát tényleg egy különleges akcióról van szó. Ezért is bízunk benne, hogy Suchoža József installációját is érdeklődéssel fogadják majd a nézők.

Tudjon meg még többet a rendezvényről itt!

(mmi)(fotók: Németi, Szaszák)