Kassa egyetemi város. Egyes becslések szerint a felsőfokú képzés különböző formáiban mintegy nyolcszáz magyar anyanyelvű fiatal is részt vesz. Nagy kérdés persze, hogy vajon tudnak-e egymásról? Szükségét érzik-e valamilyen kapcsolat kialakításának egymás között? Részesei akarnak-e lenni Kassa magyar kulturális életének? Egyáltalán miként próbálják megfogalmazni, láthatóvá tenni önmagukat, mik nehezítik a törekvéseik megvalósítását?  A felsorolt kérdésekre Bíró Szilviától, a Kikelet Ifjúsági Közösség kommunikáció- és sajtófelelős alelnökétől kértünk válaszokat.

Bíró Szilvia - KIkelet kommunikáció és sajtófelelős alelnök
Bíró Szilvia – KIkelet kommunikáció és sajtófelelős alelnök


Melyek azok a rendezvények, amelyek összehozták a kassai magyar fiatalokat?

Nagyon színes és érdekes programot vonultat fel a Kikelet minden évben. Igyekszünk egyre bővebb programkínálatot kitalálni és megszervezni. Ősszel mindig az úgynevezett Magyar-bulival indítunk. A fiatalok körében ez az egyik legközkedveltebb és legtöbb embert vonzó akciónk. Több százan vagyunk minden alkalommal. Ez a buli arra is nagyon jó, hogy az újonnan érkezett egyetemisták megismerkedjenek egymással és velünk. Az idei téli szemesztert is egy fergeteges magyar bulival kezdtük, ezúttal a BOBA-bárban, ahol a zenét Dj Zse-Lee biztosította.

Nagyon fontos lett számunkra a határon átívelő kapcsolatok ápolása is. Erre az egyik jó lehetőséget a Glória Victis jelenti, melyet az 1956-os forradalom emlékére a Rákóczi Szövetség rendez meg minden év októberében, Budapesten. Itt módunk van együtt lenni a Kárpát-medencei magyar fiatalokkal. Aktív kapcsolatot ápolunk több magyarországi szervezettel is. Külön említést érdemel a Nyíregyházi Ifjúsági Irodával való kiváló kapcsolatunk.

Elmondhatom továbbá, hogy az egyik sikeres kezdeményezésünk a Retro-est, melyen kortárs magyar filmeket vetítünk. A jelenlevőknek ehhez zsíros kenyeret kínálunk hagymával, amihez kívánságra fröccs is jár. Ezek így együttesen ahhoz járulnak hozzá, hogy a hangulat mindig családias, vagyis a vetítés végén kötetlen beszélgetés formájában jókat vitatkozunk a látottakon. Ezt a programunkat a Thália Színház Márai-stúdiójában szokjuk megrendezni. A legaktívabb alapgárda általában 50-60 főből áll.

További kedvelt rendezvényünk a Karaoke-est, melyet a Café Tháliában félévente egyszer, a hétvégén, pénteken rendezzük meg. Azért ezen a napon, mert így azok a fiatalok is jelen tudnak lenni, akik nem kassaiak, vagyis szombatra és vasárnapra rendszeresen hazautaznak.

A hagyományos rendezvényeink sorába tartozik az úgynevezett Doky-túra. A kassai hegyekbe, a Lajos-menedékházhoz megyünk el, mely túrával a két éve elhunyt barátunk és aktív tagunk Tóth László, alias Doky emlékének adózunk, aki világviszonylatban is a kickbox legjobbjai közé tartozott.

A teljességre való törekvés igénye nélkül soroltam fel néhány rendezvényünket, de mielőtt befejezném, azt még feltétlenül el kell mondanom, hogy az utóbbi időben a kassai Magyar Ifjúsági Bál megszervezése a legnagyobb és a legtöbb embert vonzó rendezvényünk.

Hogy érzed, Kassa magyar szervezetei és azok tagjai miként viszonyulnak a Kikelethez?

Mi igyekeztünk mindenkivel jó kapcsolatokat kialakítani, és az elismerésnek a jele, hogy az egyes szervezetek közös munkára is felkérnek. A Csemadokkal együttműködve most már hagyományosan mi is sokat teszünk azért, hogy a Magyar Dal Napja minél sikeresebb legyen városunkban. A Thália Színházzal együttműködve pedig már több kiállítást is szerveztünk. Az elismerésnek egy további bizonyítéka, hogy a Kikelet elnökét, dr. Mátyás Flóriánt a Kassai Magyarok Fóruma alelnökévé is megválasztották.

Mikor és milyen céllal alakult meg a szervezet?

A Kikelet nem sokkal a rendszerváltás után, 1999-ben jött létre, azzal a céllal, hogy a Kassán tanuló magyar egyetemistáknak és a további magyar diákoknak, valamint az itt dolgozó fiataloknak legyen hol egymással találkozni, megismerkedni és barátságokat kötni. Az alapozási munka valójában egészen 2002-ig elhúzódott, ugyanis polgári társulásként az elődeink csak ekkor jegyeztették be a Kikeletet. A sikeres nekibuzdulások hoztak eredményeket. A budapesti Rákóczi Szövetséggel 2006-ban felvette a Kikelet az együttműködést, aminek köszönhetően a szervezetünk számos érdekes projektben vehet részt.

Kovács Dávid, Szaszák