A megyei önkormányzati hivatal még kedd délután záratta le a Kassa-vidéki járásban található Hernádot átívelő hidat annak rendkívül rossz műszaki állapotára hivatkozva. Azon kívül, hogy a hidat a gyalogos közlekedés elől is lezárták, fél kilométeres körzetében tilos a folyóban való fürdés vagy evezés. Annyit kell róla tudni, hogy 1967-ben adták át és azóta nem végeztek rajta jelentősebb felújítást. A jelenlegi katasztrofális műszaki állapotához valószínűleg az vezethetett, hogy megépítésekor spóroltak és nem tartották be a technológiai előírásokat. Mivel a betonba öntött acélhuzalokat az általános ellenőrzések során körülményes volt megvizsgálni, a híd 2017-ben a 4-es kategóriájú besorolást kapta, ami kielégítő műszaki-építészeti állapotot jelent.

Zuzana Vozár Kakaščíková, az önkormányzati hivatal vezetőjének elmondása szerint, a forgalom korlátozása akadályozza a mentőegységek környező falvakba, illetve hétvégi házakhoz való eljutását. Ezért megtették a kellő lépéseket a helyzet mihamarabbi megoldásának érdekében.

Problémát okoz az is, hogy a kerülő út, amely a folyó mentén köti össze a két települést, nem képezi az úthálózat részét. Az önkormányzatnak viszont most lehetősége nyílik, hogy ezt a három kilométeres szakaszt felújítsa. A szakaszt képező földterületeknek több tulajdonosa is van, őket a községi hivatalok által fogják tájékoztatni a munkálatokról, illetve az út felhasználásáról az autóbuszok, mentőegységek, valamint az ellátás számára.

Rastislav Trnka megyeelnök elmondása szerint, jelenleg még keresik a pénzügyi forrásokat a javítási munkálatok mihamarabbi megkezdéséhez. Hozzátette azt is, hogy a lakosokat fokozatosan tájékoztatni fogják a konkrét megoldásokról.

A térképen a két kerülő út van kijelölve:

 

 

Forrás, képek: Kassa megye