Az Értéket pénzért ügyosztály javasolja a Bánóc (Bánovce nad Ondavou) és Homonna közötti 34 km-es vasúti szakasz villamosítását. A jelentésükben az az indoklás áll, mely szerint a projekt szükséges, tekintve, hogy a szakasz elavult, a villamosítás pedig környezetvédelmi szempontokból is hasznos. A sínek rekonstrukcióját a Szlovák Vasutak (ŽSR) a Helyreállítási tervből tervezi finanszírozni, ezért legkésőbb 2026 június végéig el kell készülniük vele.

Az ügyosztály azt ajánlja, csökkenteni kellene a beruházás eredeti becsült összegét, melynek keretén belül szerintük több mint 22 millió eurót is lehetne spórolni. Valamint további 10 millió eurót azzal, ha a peronok hosszát 300 m-re csökkentenék, nem építenék meg a szerintük felesleges aluljárókat, és ha nem invesztálnának a Bánóc – Őrmező (Strážske) közötti megállókba sem.

Ezen kívül, azt látnák jónak, ha a projekt mindegyik szakaszára (villamosítás, a Bánóc – Őrmező közötti sínek felújítása, új biztosító berendezések a nagymihályi állomáson) egy közbeszerzési pályázat részeként, de külön-külön lennének kiírva. Úgy vélik ugyanis, hogy ez növelhetné a versenypályázaton belüli konkurenciát és jobb árakat eredményezhetne.

Forrás: ÚHP