A volt Kelet-Szlovákiai Nyomdák közeli terület nagy változásokon fog keresztülmenni, ugyanis néhány év múlva egy új negyednek, a Rezidencia Letnának fog helyet adni – adta hírül Kassa Városának Önkormányzata. Az ezt illető Memorandumot ma írta alá a város vezetősége és a kivitelező társaság képviselői.

A Rezidencia Letná egy többfunkciós komplexum lesz, melynek részeként megközelítőleg 500 lakás, üzleti és adminisztrációs helyiség épül majd. Az építési munkálatokat a kivitelező CTR Letná s.r.o. ingatlanfejlesztő társaság 2023-ban tervezi megkezdeni. Azonban ez nem minden, a komplexummal együtt utak építésére, a meglévőek felújítására is engedélyt kaptak, annak érdekében, hogy azok ki tudják majd szolgálni a megnövekedett forgalmat.

A társaság a városnak 2 millió euró fejlesztési költséget fizet, ennek fele pedig a városi költségvetésbe kerül, ahol főként a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére fogják felhasználni. Az összeg másik fele pedig Észak Városrészt illeti majd, ahol szintén helyi fejlesztésekbe szeretnék fektetni.

Jaroslav Polaček főpolgármester elmondása szerint a Memorandum aláírását nehéz tárgyalások előzték meg, mivel a város mindenképpen azt szerette volna elérni, hogy az Amfiteátrum melletti közlekedési csomópont átjárhatóbbá és biztonságosabbá váljon és ezáltal csökkenjen az autósok és gyalogosok közötti tragikus ütközések száma.

Úgy alakítottuk a dolgokat, hogy az új projektekbe ne csak a fejlesztőknek, de a lakosoknak is legyen beleszólásuk. Most például arra köteleztük a fejlesztőt, hogy banki biztosíték által részt vegyen a környék közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésében is.” – nyilatkozta az esemény kapcsán

A CTR igazgatója, Ján Horváth elmondása szerint a befektetés összeget hozzávetőlegesen 70 millió euróra becsülik. Jelenleg folyik az építészeti-városrendezési verseny, mely a teljes projekt alapjaként szolgál majd. Úgy vélik, a terület 70%-át lakások fogják alkotni, a maradék pedig a különböző szolgáltatásoknak fog helyet adni. A tervek között szerepel egy szupermarket megépítése is, tekintve, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a lakosok örültek neki.

Az esemény kapcsán František Ténai Észak városrészi polgármester is örömét fejezte ki, kiemelvén azt, hogy a projektbe bedolgozásra került a lakosok által megfogalmazott ajánlatok többsége is. Ezek főleg a tervezett épületek és a beépített területek méretének csökkentését illették.

„Azt szeretnénk, hogy Észak továbbra is a kiterjedt zöldövezet, az aktív életvitel és a legjobb lakhatás városrésze legyen” – tette hozzá

Milyen változásokkal számolhatunk a közlekedés terén?

– új utca épül a Kereskedelmi Akadémia és a KSZNY között

– létrejön a Watsonova – Letná – Stará spišská úti kereszteződés

– a Kereskedelmi Akadémia és az Amfiteátrum buszmegállók előtti közlekedés irányát az egyetemi kórház felé úgy alakítják át, hogy a kereszteződésből való kihajtásnál az autóbuszok kapjanak elsőbbségét

– a jelenlegi, Fesztivál tér nyugati parkolójának bejáratánál és az Amfiteátrum melletti parkoló melletti kereszteződés körforgalommá alakul át

– sor kerül a Letná, a Starej spišská út a és a Watsonová utcák és ezzel együtt műszaki hálózatok felújítására is