Az elektromos rollerek egyre gyakrabban okoznak olyan helyzeteket, melyek veszélyeztetik a gyalogosok testi épségét, ezért több európai városban is korlátozták valamilyen szinten a használatukat. A balesetveszélyes helyzetek a kassai lakosokat sem kerülik el.

A szlovákiai törvények alapján a rollerhasználók nem gyalogosnak, hanem motor nélküli járművek sofőréinek számítanak. Ennek következtében nem közlekedhetnek alkohol befolyásoltság alatt sem. Jana Mésárová kerületi rendőrségi szóvivő elmondása alapján az ittas állapotért akár 650 eurós helyszíni büntetést is ki lehet szabni. Ennek nagysága pedig a közigazgatási eljárás alatt 150-től 800 euróig terjedhet ki. Az elektromos roller a járda jobb oldalán, a gyalogosoknak kialakított útvonalakon és a gyalogosátkelőkön is haladhat, de csak úgy, ha nem veszélyezteti és nem korlátozza közben a gyalogosokat és nem haladja meg a sebességüket sem.

Ennek ellenére a közösségi rollerek 25 km/h-ás maximális sebességgel rendelkeznek és egyszerre csak egy személy használhatja őket. Az utóbbi szabály megszegésére azonban a gyakorlatban sajnos nap mint nap láthatunk példákat.

Jana Poľová, a Magisztrátus munkatársának elmondása szerint a Kassai Városi Rendőrség már kiválasztott néhány olyan helyszínt, ahol kizárólag elektromos rollerek és kerékpárok számára kialakított parkolókat lehetne létrehozni, illetve olyanokat is, ahol célszerű lenne ezen közlekedési eszközök használatának korlátozása vagy tiltása. A helyszínek jegyzékét már továbbították az illetékes szerveknek.

Forrás: kosiceonline.sk