Gerster Béla (1850-1923) volt az a kassai születésű mérnök, akinek sikerült megoldania azt a feladatot, ami az ókortól izgatta az emberiséget, vagyis a Korinthoszi-csatorna létrehozását. Görögországban ezt a földszorost időszámításunk előtt a IV. században már Démétriosz Poliorkétesz is át akarta vágatni. Később pedig Néró császár a júdeai hadjáratban szerzett hadifoglyokkal és rabszolgákkal akarta elérni ugyanezt, de neki sem sikerült, sőt még a dúsgazdag Heródes Atticusnak sem. Gertser Béla tanulmánytervével, amit Türr István megbízásából készített viszont sikerült Velencében megnyerni a bankokat az építkezéshez szükséges 30 millió frank összeadására.


Miután Türr István a görög kormánytól a földszoros átvágásához megszerezte az engedélyt, Gerster Béla a csatornaépítő vállalat főmérnökeként 1882-ben négyezer építőmunkással látott hozzá a 80 méter magas hátság átvágásához. Az építési munkák során 11 millió köbméter földet és kőzetet termeltek ki, elhasználtak 1 200 tonna lőport és 450 tonna dinamitot. A csatorna hossza 6 345 méter, talpszélessége 25 méter, a víz mélysége 8,5 méter. A munkálatok során két kikötőt is építettek, továbbá hidat a peloponnészoszi vasútnak. Az így elkészült művet 1893. augusztus 6-án I. György görög király és felesége, Olga királyné – Ferenc József osztrák császár és magyar király jelenlétében – ünnepélyesen felavatta, majd a mesterséges vízi utat 1893.október 28-án forgalomba helyezték.

Gerster Béla életéről a Henszlmann Imre Történeti Társaság rendezésében Kassán a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában /Erzsébet utca 42./ egy figyelemre méltó kiállítást nyitottak, ahol Halász György elnök megnyitó beszédében egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a Panama-csatorna nyomvonalát is Gerster Béla határozta meg. Itthon pedig a lázas vasútépítés időszakában 13 vasútvonal tervezését és megépítését irányította, köztük a Kassa-Torna közöttit is.

A kiállítás szeptember 29-ig tekinthető meg. A megnyitón ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy Süli János, Kassa óvárosa egykori polgármestere javaslatára a zárónapon levetítik azt a filmet, amit egy kassai stábbal a Korinthoszi-csatornáról készítettek.

/szasz,fot.: fábián/