TRANS/MISIJE  címen 2018 augusztus 25-től kezdődően augusztus 31-ig tartóan a lengyeországi Rzeszowban  egy új művészeti fesztivált rendeznek, melyen olyan produkciókat és alkotásokat mutatnak be, melyek az 1918 vég és kezdet gondolat jegyében születtek.
Az új fesztivál megrendezésének ötlete a határon átívelő kapcsolatok terén gazdag tapasztalattal rendelkeő V4-ek országaiban működő színházaktól származik, de már az első fesztivál műsorába a ukrán és litván színházakat is bekapcsolták. A közös projekt résztvevői lengyel részről a rzeszowi Wanda Siemaszkova Színház, Szlovákiából a Kassai Állami Színház, Csehországból az osztravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház, Magyarországról a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Ukrajnából a Mária Zanykovecká Nemzeti Színház és Livániából a troki Királyi Színház.

Amint azt a Kassai Állami Színház tájékoztatójából megtudtuk a fesztiválon a Szlovák Napot augusztus 29-én, szerdán tartják. Ekkor nyitják meg a Szlovák Műszaki Múzeumnak azt a kiállítását, ami a Szellem mesterei címet viseli és 25 panelon mutatja be a tudomány és technika legjelentősebb  szlovákiai képviselőit, akiknek élete többnyire Kassához is kapcsolódott. A szlovák-magyar interkulturális dialógus tematikában érdekesnek ígérkezik az az egész estét betöltő  első olyan film, amit Kassán forgatott és kíszített el Robinson&Crusoe címen Ján Sabol rendező. A gyerekeknek, de nem csak nekik a Kassai Bábszínház a Hóember kerestetik című produkcióját mutatja be a fesztivál résztvevőinek, majd az Ötórai tea során Karol Horák író és Peter Káša irodalomkritikus áll az érdeklődők rendelkezésére. Este a Kassai Állami Színház a cseh szerző – Arnošt Goldflam: Otthon Hitlernél című darabját adja elő, melyben sajátos iróniával és cinikus humorral szólnak a huszadik század egyik legfullasztóbb eseményéről. A színházhoz kapcsolódik a Kassai Állami Tudományos Könyvtárnak az a kiállítása, mely azt mutatja be, hogy a Kassai Színházi Ujság hogyan tudósított a száz évvel ezelőtti  színházi eseményekről. A rzeszowi TRANS/MISIJE fesztiválon a szlovák napot a Peter Balogh trió jó hangulatot teremteni képes zenéjével zárják.

Jövőre a TRANS/MISIJE fesztivál második évfolyamának rendezője Kassa lesz.

/szasz/