Több ezer tonna háztartási szemét elégetésére tett ajánlatot a KOSIT szemétszállító cég a pozsonyi Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) cégnek. Az ajánlatban a KOSIT vállalta a szemét Koksóbaksára való szállítását, majd az ottani elégetését. A vállalat önszántából ajánlotta fel ezt a lehetőséget az OLO-nak, mivel az ő szemétégetőjük éppen üzemen kívül volt. Az ajánlatot azzal indokolták, hogy effektívebb megoldás lenne Kassára szállítani és elégetni a szemetet, mint a szenci vagy a zohori szeméttelepekre vinni.

szerkesztő: Filip Orsolya

A szállítást az ún. walking floor technológiával oldották volna meg, amelynek során egy szemétszállító jármű akár 22 tonna hulladékot is elbírt volna, míg egy klasszikus szemétszállító autóra csak maximum 5 tonna fér rá. A szállítás és az égetés költségét 800-900 ezer euróra becsülték. Azért is ajánlották fel a szemét elégetését, mivel az égetéssel keletkezett hőt elektromos energia termelésére használják fel, amely aztán a fűtőhálózatokban hasznosul.

Augusztus 16-án viszont azt nyilatkozták, hogy az OLO nem fogadta el az ajánlatukat, amely a KOSIT ügyvezető igazgatója, Marián Christenko szerint inkább kollegiális kisegítés lett volna, mint üzleti haszon. A szemét nagy távolságra való szállítása azonban negatív hatással lett volna a környezetre is, konkrétan a szállító járművek kipufogógáza, az általuk okozott zaj, illetve az utak károsítása miatt. Emellett a nagy mennyiségű szemét elégetése is nagyobb mennyiségű káros anyag és melléktermék kibocsátásával járt volna, ami csakugyan nem tesz jót a környezetnek. Ezen felül a szemét elégetésére csak fokozatosan került volna sor, ami azt jelenti, hogy egy nagyobb kiterjedésű területen kellett volna tárolni míg sorra kerül.

Így tehát a hulladékot a Pozsony környéki szeméttelepekre viszik majd.

Forrás: Košice:dnes