Kassa az ezredforduló óta egy éven át már viselhette az Európa Kulturális Fővárosa, majd az Európa Sport Fővárosa megtisztelő címet, és 2019-ben az Önkéntes Segítség Európai Fővárosa is Kassa lesz. Az erről szóló bizonylatot Gabriella Civico, a Brüsszelben székelő Európai Önkéntességi Központ igazgatója az idei Kassai Napokon a civis város történelmi városházának dísztermében adta át Kassa alpolgármestereinek – Renáta Lenártovának és Martin Petruškonak méghozzá Richard Raši volt kassai főpolgármester jelenlétében, akit néhány héttel ezelőtt a kormány alelnökének neveztek ki.

A bizonylat átadása napján a két fél együttműködési szándéknyilatkozatot is aláírt. Ebben a felek egyetértően arra kötelezték magukat, hogy kibővítik és megerősítik kapcsolataikat a jótékonysági központokkal, az önkéntesekkel, a társszervezetekkel, melyekkel együtt tehetnek eleget mindazoknak az európai stratégiai elvárásoknak, amelyek Kassa városára hárulnak. Mind ezek mellett mindkét fél azt a szándékát is kifejezte, hogy szeretne hozzájárulni az Önkéntes Segítség Európai Fővárosa védjegy népszerűsítéséhez egész Európában.

Renáta Lenártová alpolgármester jóleső megnyugvással konstatálta, hogy Kassán az önzetlen segítségnyújtásnak, a jótékonykodásnak már régi hagyományai vannak, melyek dinamizmusát növelni tudták az olyan újkori kezdeményezésekkel, melyek például a sporthoz és a kulturális rendezvényekhez kapcsolódva hoztak anyagi segítséget a rászorulóknak. Az alpolgármester asszony egyúttal azt is kiemelte, hogy e cím elnyerése arra is alkalmat ad, hogy a város köszönetet mondjon a sok-sok önkéntesnek, továbbá  azoknak a civil szervezeteknek melyek tagjainak a munkája nem annyira látványos, de az ő tevékenységük nélkül, a rendszeres és kitartó munkájuk nélkül például a hajléktalanokkal végzett tevékenységben, a szegénységben élők támogatásában, a rokkantak életvitelének könnyítésében nem lennének olyan sikeresek. A jövőre nézve pedig így fogalmazott: „Célunk, hogy a széles nyilvánosság megértse az önkéntesség jelentőségét, amelynek felbecsülhetetlen értéke van az egész társadalom számára. Ezért több kampányt tervezünk, például workshopokat az iskolákban, ahol újabb önkéntesek jelentkezésére számítunk. Erőteljes kampányokat tervezünk az önkéntességi hét keretében és megjutalmazzuk azokat, akik példamutató munkát végeztek.“

/szasz/