Kassa hagyományos rendezvényei között jelentős helyet foglal el a Nemzetközi Ballon Fieszta, melyre az idén is sor került. A rendezők fontosnak tarják, hogy ezek a csodás légi járművek a város főteréről startoljanak, hogy így különleges vizuális élményt nyújthassanak a lakóknak, illetve az idelátogató vendégeknek. A város fölött összesen húsz hőlégballon lebegett. A közkedvelt bohóc alakú Bruno-ballon is újra a magasba szállt.

,,A mi kassai csapatainkon kívül vannak itt csehek, lettek, magyarok, románok és hollandok is.” – mondta Lenka Takáčová, a Ballon Fiesta szóvivője.

A repülést gondos előkészületek előzik  meg. A repülőtérről kapott pozitív időjárásjelentés után lehet csak szétcsomagolni a kosarat és a ballont. Először hideg levegővel fújják a ballont, majd a gázzal forrósított levegővel a magaslatokba emelik a kosarat.
John Istrate, ballon pilóta Romániából érkezett városunkba:

,,Itt Kassán a város közepéről indulunk, és miután felszállunk, láthatjuk az egész várost és a csodálatos természetet körülötte. Szerintem ez a Fiesta az egyik legszebb a sok közül.”

A Fiestán ezt a fajta repülési élményt, 120 euró ellenében bárki átélheti. Mates József otthonából szemlélte a ballonokat, másnap úgy döntött, ki is próbálja:

,,Szinte egész Kassát látni lehetett. Fantasztikus élmény volt! Először repültem, nagyon jó érzés. Ha jövő éven is megrendezik a Fiestát, mindenképp újra kipróbálom a repülést.”

Régi szokás szerint az első repülőket a sikeres földet érés után megkeresztelik az ősi elemekkel – föld, tűz és víz.  Az utóbbit pezsgő helyettesíti. A szervezők szerint a Fiesta Kassa kulturális életének szerves részét képezi, így minden bizonnyal jövőre is szerepel majd a város rendezvényei között.