Ma van 73 éve annak, hogy 1944. május 15-én a kassai zsidók első transzportját elindították Lengyelországba, az auschwitzi haláltáborba.

Ladislav Rovinský tájékoztatása alapján közöljük, hogy e szomorú évforduló kapcsán ma 17 órakor az emlékezni akaró zsidó és nem zsidó utódok a Jantár és a Palacky utca sarkánál találkoznak. Azért itt, mert a nácik ezen a helyen, az Erzsébet tér melletti részen hozták létre az első kassai gettót. Igaz, ezt a gyűjtőhelyet mindössze két hétig használták, ugyanis 1944. május 15-én már bezárták, és a zsidókat a Kassai Téglagyárban kialakított nagyobb gettóba telepítették át. A mai megemlékezés résztvevői is ezért innen azon a Szepsi úton vonulnak végig, melyen 37 évvel ezelőtt a zsidók százait terelték át a téglagyárba. Az út során a korabeli eseményeket elevenítik fel, de szólni fognak a jelenlegi kassai helyzetükről is.

Gaskó Miklós, Kassa vasúti parancsnokságának jelentése szerint Kassáról 1944. május 15-én indították az első két vonatszerelvényt Auschwitzba. Ezeken 7 684 kassai zsidót szállítottak a haláltáborba. Május folyamán még két-, június 3-én pedig még egy szerelvény indult el, további 9 013 kassai és környékbeli zsidóval.

/szasz/