A múlt hét végén végre befejeződött a vasúti munkálatok egy része, ennek értelmében újra használható a hernádtihanyi vasúti átjáró és ezzel együtt megjelentek az első vonatok is Hernádszentistván (Kostoľany nad Hornádom) irányába. Ám a teljes átadással még várni kell egészen október 18-ig, eddig ugyanis még érvényben van a szeptember 17-től tartó vágányzár.

De mi is történt pontosan?

„A Sároskőszeg irányába történő modernizációról már évekkel ezelőtt szó volt, melynek céljaként a sebesség 160 km/h-ra történő emelése volt kitűzve. A terv része volt egyúttal egy új vasúti alagút kialakítása is, mivel a jelenlegi túl nagy ívű.” – állítja a város egyik lakosa.

 

Ám a Szlovák Vasutak szóvivőjének, Marina Pavlíkovának nyilatkozata szerint ez a terv a Kassa és Hernádszentistván közötti szakaszon idén nem valósult meg. Csupán sor került a sínek, talpfák és a vasúti pálya felső rétegének lecserélésére, tehát a sebesség maradt 100 km/h. A 4,5 millióba kerülő síncsere elsősorban az utasok biztonságát hivatott növelni.

A pályaszakasz eléggé frekventált, szerepe kulcsfontosságú, mivel az legleterheltebb, 180-as pályaszakasz (Kassa-Zsolna) részét képzi, itt haladnak át a Pozsonyba és Prágába tartó gyorsvonatok, de emellett az Eperjesre és Poprádra tartó személy és regionális expresszjáratok is. Tehát a sebesség növelése mindenképpen kedvező hatással lenne a vasúti közlekedésre.

A vágányzárat illető korlátozások részletes tájékoztatását a Szlovák Vasúttársaság oldalán lehet megtekinteni.

Forrás: Košice:dnes, helyszíni fotók: Košice e-stránky