A Jakab-palota autóbusz-megálló melletti lépcső már elég régóta „díszíti” városunkat. A lépcsőt naponta többszáz járókelő használja, közöttük nem csak kassaiak, hanem turisták is, mivel ez az egyedüli útvonal a megállótól az autóbusz, illetve a vasúti pályaudvarig. A nem túl hívogató látványától eltekintve még balesetveszélyes is, magáról a megállóról már nem is beszélve.

A magisztrátus 2015-ben azt nyilatkozta, hogy a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt csak 2016 tavaszán kezdik meg a felújítási munkálatokat. Ezt követően 2016 novemberében már egy jóval terjedelmesebb kifogással álltak elő, miszerint a lépcsőn komplex rekonstrukció elvégzése szükséges, ami magába foglalja a lépcső alsó részén levő korlát javítását is. A rekonstrukcióhoz szükséges betonozási munkálatok azonban a normák által előírt kedvező időjárási feltételeket igényelnek és emiatt a munkálatok megkezdésének időpontját 2017 második felére tűzték ki.

Mivel a lépcsők a mai napig szörnyű állapotban vannak, idén is felmerült a felújítás kérdése. A magisztrátus legújabb álláspontja szerint a lépcsőket ugyan felújították, de mivel nem a megfelelő eljárással végezték a munkát, a lépcsőfokok nem élték túl a telet. Ezért idén a város október közepéig bebiztosítja a megálló, illetve a Kunsthallehoz vezető lépcsők felújítását egy olyan speciális anyaggal, amivel magasabb hőmérsékletek mellett nem lehetett dolgozni (ezzel indokolják a munkálatok idei késését). Hamarosan kiderül, ezúttal betartják-e az ígéretüket.

Forrás: Košice:dnes