Napos, de nem meleg, ráadásul szélcsendes időjárás közepette – tehát versenyzői szempontból nagyon jó körülmények között rendezték meg október első vasárnapján a 95. Kassai Nemzetközi Békemaraton Futóversenyt.

A férfiaknál a végső eredmény kialakulására döntően az hatott, hogy a 30–ik kilométer után egy 8 fős csapat elhúzott a többiektől. A négy etióp és négy kenyai futó alkotta csoport még 35 kilométernél is az élen volt, de utána már hatuknak elfogyott az ereje és 200 méterrel a cél előtt csak ketten maradtak az élen. Ekkor még az etióp Aychew Dessi vezetett, de alig száz méterrel a cél előtt remek hajrával a kenyai Raymond Kipcsumba Choge megelőzte és 2 óra 8 perces idővel megnyerte a versenyt. A kenyaiak ezzel a győzelemmel immár tizenhatodszor nyerték meg a kassai maratont.
A nők mezőnyében is kenyai győzelem született. Milliam Naktar Ebongon 2 óra 24 perc alatt futotta le a maratoni távot és ezzel az idővel 2.24 perccel megjavitotta a kassai rekordot, amit tavaly Sheila Jerotich ért el.
A szlovákiai maratonfutók közül az idei Kassai Maratonon Tibor Sahajda volt a legjobb, aki 8 perccel előzte meg a legnagyobb hazai ellenfelét, Jozef Urbant. Sahajda teljesítménye annál értékesebb, hogy a verseny előtt egészségügyi problémái voltak, de amint elmondta, a kassai maratont nem szerette volna kihagyni, és most nagyon örül az elért eredménynek.

Kassán a Maratonhoz kapcsolódva több kisebb távú futóversenyt is szerveznek. A félmaratont a férfiaknál most a cseh Jiří Petr nyerte, a nőknél pedig Veronika Zrastáková. A kassai magyarok közül Kocsis Edina először birkózott meg ezzel a távval, nála tehát még nem a győzelem volt a cél. Az élményeit így foglalta össze: „Fantasztikus, nagyon jó a hangulat! Rengetegen futottak. Örülök, hogy kitartottam a végéig, mert megfázva indultam. Voltak nehéz pillanatok. Láttam összeesni embereket. Volt egy kis baleset, de a futók figyelnek egymásra, összetartanak.”

A 95. Kassai Nemzetközi Béke Maraton izgalmas, remek verseny volt.  A versenyzők jó teljesítményéhez az is hozzájárult, hogy a kijelölt útvonal két oldalán közel nyolcvanezer szurkoló lelkesen buzdította őket.

 

/szasz/