A 89-es, úgynevezett: novemberi bársonyos forradalom csehszlovákiai eseményeire tegnap Kassán is megemlékeztek. A helyszín természetesen ezúttal is a város alsó kapujánál levő tér volt, ahol harminc évvel ezelőtt a kassai események is kicsúcsosodtak.

A megemlékezés főszervezői ezúttal a November 89-, valamint a Tisztességes Szlovákiáért polgári társulások voltak. A három évtizeddel ezelőtti események mozgatói nevében Ľuba Blaškovičová színművésznő, a tisztességes Szlovákiáért jelenleg is harcot folytató polgárok nevében pedig Tomáš Straka aktivista szervezte és vezette  az egybegyűltekhez beszédet intézők műsorát. Mivel a harminc évvel ezelőtti kassai események elindítói között itt is fontos kezdeményező szerepet vállaltak magukra a diákok, ezért sokan most is kíváncsian várták Lev Bukovskýnak, a Šafárik Egyetem akkori rektorának mostani beszédét. Ő egyebek mellett a következőket hangsúlyozta ki: „A menyországba vezető út is tövisekkel van tele. Ezeket még nem tudtuk eltüntetni. Sok gaz van még előttünk, amivel meg kell küzdenünk. Bízom benne, hogy ez a további nemzedékeknek sikerül!“
A szabadság megvédését, a tisztességes polgári helytállás szükségességét hangsúlyozták a további szónokok is, és ennek a harcnak a fáklyáját a régi harcosok a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom képviselőinek adták át. Az emlékünnepség a szlovák himnusszal fejeződött be, melyet Marian Lukáč, a Kassai Állami Színház operaénekese énekelt el.

/sz/