A koronavírus okozta világjárvány a Csemadok Kassai Városi Választmányának munkáját is megnehezítette, de a körülményekhez képest sikeres negyedévet tudhatunk magunk mögött.

Országos szempontból az eltelt időszak egyik kiemelkedő eseménye a népszámlálás első szakasza volt, amelynek kimenetele nagyban meghatározza a magyar közösség életének és társadalmi helyzetének alakulását a következő évtizedben. 

Felmérve az ügy fontosságát, valamint annak veszélyét, hogy az elektronikus formában zajló válaszadás nehézséget okozhat egyeseknek, önkénteseink telefonos ügyeletet és személyes tanácsadást vállaltak a kérdőívek kitöltéséhez a kassai Csemadok-székházban. 

A koronavírus-járvány miatt elmaradt rendezvények: a Magyar Kultúra Napja megünneplése, a hagyományos magyar bál, a március 15-i ünnepség – mind fájdalmas veszteség számunkra, ugyanakkor a tagságnak küldött hír-vagy körlevelek formájában megemlékeztünk a legfontosabbakról. Alkalmazkodva a körülményekhez, a tavaly elmaradt 52. Kazinczy Napokat „áthoztuk” márciusra, és az online térben tartottuk meg Kazinczytól Máraiig címmel. A két hétig tartó, sokrétű rendezvényen színvonalas nyelv-és irodalomtörténeti előadások hangzottak el, valamint egy exkluzív videó került bemutatásra, amelyben – Márai Sándor életének epizódjai mellett – ismert színészek és újságírók mondták el kedvenc Márai–idézeteiket. (Az exkluzív videó-összeállítás és az előadások itt tekinthetőek meg: https://www.youtube.com/channel/UCy5zCNb46aYBzQQFCj2YLFw/videos

Emellett – ugyancsak online formában- sikerült pótolnunk az Irodalmi Kávéház elmaradt előadását, és a helyi nemzetiségek képviselőinek részvételével egy kerekasztal-beszélgetést is rendeztünk, amely szintén a youtube csatornánkon érhető el. A szlovák nyelven folytatott eszmecsere során sok új információt kaptunk egymásról, és felvetődött egy szorosabb együttműködés igénye is.

Mindannyiunknak hiányoznak a közösségi találkozások! A kassaiakkal együtt reménykedve várjuk, hogy újra megteljen élettel a Kovács utcai székházunk: fiatalok és idősek – hetente száznál is többen! – betérjenek hozzánk, próbát tartsanak az énekkarok, az amatőr színtársulatok, folytatódhasson a nyugdíjasok és egyetemisták klubélete, és a Csemadok újra a kassai magyar kulturális élet központja legyen, ahogyan az elmúlt évtizedekben, töretlenül!

A kassai Csemadok elmúlt negyedévben nyilvánosságra hozott online előadásai:

– Hommage à Márai Sándor

Minden várakozásunkat felülmúlta, hogy kérésünknek eleget téve 10 ismert színész és újságíró küldte el a saját maga által elmondott kedvenc Márai-idézetét. Bandor Éva, Básti Juli, Fabó Tibor, Galán Angéla, Mácsai Pál, Havasi Péter, Mikó István, Oroszlán Szonja, Szabados Ágnes, V. Kulcsár Ildikó felvételekből sikerült egy exkluzív videót összeállítanunk.

– Menšiny: prínos, alebo záťaž pre štát?

Szlovák nyelvű kerekasztal beszélgetésünk a velünk élő többi nemzetiség képviselőivel.

– Németh Zoltán: Vidék, falu, nyelv, alárendeltség 
https://youtu.be/hOKcgtj395M

– Juhász Barbara: A Márai Sándor Emlékkiállítás virtuális galériájának bemutatása

– Káša Péter: Irodalmi élet Eperjesen magyar-szlovák összefüggésekben

– Fried István: Mit jelent Kassa az irodalomban, mit jelent az irodalomnak Kassa?
https://youtu.be/wtUfhyNOJIE

-Nagy Csilla: Gondolatok Szabó Lőrinc testpoétikájáról
https://youtu.be/47172SiIvOk

– Pomozi Péter: Kazinczy 2021-ben avagy „Az Orthológus és Neológus” ma
https://youtu.be/7_OOSNGih_s

– Minya Károly: A nyelvújítas kora

– Nyíri Péter: Kazinczy Ferenc emlékezete Széphalmon (Duncsák Mária ünnepi köszöntőjével)
https://youtu.be/drViJi_NAqs

A Csemadok Kassai Városi Választmánya