A kassai Gyermekkórház (Detská Fakultná Nemocnica) július 1-jétől nem biztosítja a fekvő- és járóbeteg-ellátást az Általános Egészségbiztosító (Všeobecná Zdravotná Poisťovňa) biztosítottjai számára. A kórház az egyetlen olyan speciális intézmény a keleti régióban, amely nemcsak fekvőbeteg-, hanem járóbeteg-ellátást is nyújt a 18 év alatti betegeknek.

Az egészségügyi intézményben csak a sürgős orvosi ellátást igénylő VšZP biztosítottakat fogják majd ellátni. Ennek oka, hogy a DFN és a VšZP között nincs szerződéses kapcsolat – közölte pénteken a kórház.

A kórház igazgatója szerint a biztosító többszöri tárgyalás után sem volt hajlandó biztosítani számukra a végrehajtott eljárásokhoz szükséges havi pénzösszeget. Elmondásuk szerint az Egészségügyi Felügyelet (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou) is a kórház álláspontját képviseli. A biztosító azonban azt állítja, hogy erőfeszítéseik és a finanszírozás jelentős emelése ellenére sem született megállapodás. Elmondásuk szerint a tegnapi nap folyamán újabb ajánlatot küldtek a kórháznak, amire azonban nem kaptak választ. A kórház szerint az ajánlatba foglalt pénzösszeg még a sürgősségi beavatkozások fedezésére sem elegendő.

A biztosító felajánlotta ügyfeleinek a telefonközpontok munkatársainak segítségét, az egészségügyi ellátásukat pedig az egyéb, Kassai és az Eperjesi kerületekben szerződött kórházak biztosítják majd számukra.

Pracu Eszter