Sokan nem tudják, hogy Andy Warhol, az amerikai popkultúra egyik legnagyobb alakja a mai Szlovákiából származik. Még kevesebbem tudják, hogy édesanyával ruténul és magyarul beszélt. A szülei ugyanis Mezőlaborcról emigráltak Amerikába. Elsőként 1991-ben ebben a felvidéki városban alapítottaka híres képzőművész és filmrendező tiszteletére múzeumot,  2010-ben pedig Kassán is megnyílt egy magángaléria, ahol számos értékes képet tekinthetnek meg az érdeklődők.

Kassa repteréhez közel, a szürkébb külvárosban, bevásárlóközpontok között található Szlovákia egyetlen magántulajdonban lévő Andy Warhol Galériája,egy vendéglőben. A színes építmény messziről hirdeti – és egy tipikus szoborral még nyomatékot is ad annak, hogy itt bizony az amerikai pop art királyának, Andy Warholnak állított szentélybe léphetnek be az érdeklődők.
MiroslavMichal és a felesége hosszú éveken át gyűjtötte a Warhol-képeket,majd 2010-ben megnyitották a magántárlatot. Miroslav nem is tagadhatja, hogy ő egy megszállott Warhol-gyűjtő. A galériához vezető üveglépcsőt is a művész alkotásai illusztrálják.

Andy Warhol Galéria Kassán
Miroslav Mihal és neje

”Több gyűjtővel úgy döntöttünk, hogy a képeinket – amiket korábban a mezőlaborci múzeumnak kölcsönadtunk – inkább egy helyen, itt Kassán állítjuk ki. Ez a tárlat ugyan kisebb, mint az ottani, viszont sokkal különlegesebb művekből áll – ” árulta el Miroslav Mihal, az Adny Warhol Galéria tulajdonosa

Warhol ugyan tudott festeni, de annak klasszikus megoldásait nem gyakorolta. Ő egy saját formát keresett. Mivel a reklámszakmában dolgozott, adott volt, hogy a reklám szellemét vigye bele az alkotásaiba. A témái ismert, nagy személyiségek voltak, akiket a sportban, filmben és a képzőművészetben talált meg. Alkotásai rendszeres témájául szolgált a társadalomra nagy hatást gyakorló vallás, de a kommunizmus eszméi is. A tárlat egyik híres darabja egy a Marylin Monroet ábrázoló szitanyomat. Jelenleg világszerte körülbelül 2500 ehhez hasonló eredeti kép található. A művész mielőtt publikált volna egy grafikát, számtalan színvariációt próbált ki, és csak a végleges verzióból adott el képeket. Ezen a képen a művész olyan festékanyaggal kísérletezett,amely reflexiót hoz létre. Warhol halála után előkerültek a próbanyomatok is, amelyeknek jelenleg a legmagasabb a piaci értékük. A galériában függő Marilyn kép pont  ilyen. Miroslav a kép árait nem kívánja a nyilvánosságra hozni, viszont annyit elárult, hogy ezért a Marilyn képért egy villát is meglehetne venni.

Andy Warhol Galéria Kassán
Középen látható Andy Warhol Közép-Európában található legértékesebb Marilyn Monroe képe

Miroslav Mihal, Adny Warhol Galéria tulajdonosa: „Ezeken a próbanyomatokon olyan tökéletlenségek vannak, mint például valahol a kopott a szín. Valahol eltolódott a festék, tehát úgy mond: defektjei vannak. És pont ez az, ami értékessé teszi ezeket a képeket! Például az Andersent ábrázoló kép, ahol a jobb alsó sarokban feltehetően Andy Warhol ujjlenyomata maradt meg.”

A Warhol képek önmagukban is értékesek, de éppen úgy, mint a bélyegek, ezek is sorozatban érik a legtöbbet. Van olyan széria, ami négy -, vagy hat-nyolc- esetleg tíz képből áll.

Leonadro da Vinci egyik híres képének, az Angyali üdvözletnek az újraértelmezését megtalálhatjuk ebben a gelériában. A képen Gabriel-arkangyal és Mária figurájából csak a kezeket hagyta meg a művész. Miroslav a feleségével együtt alapította ezt a galériát. Mindketten odavoltak a művésztért, jóllehet fiatal házasként álmodni sem mertek arról, hogy egyszer majd híres művészek képei fogják díszíteni a házuk falát.

DSC05826
Angyali üdvözlet

„Mi a férjem szüleinél laktunk, nem volt saját lakásunk. Az ő házukban kaptunk két szobát. Reggel nyolctól délután négyig munkába jártunk. Én tűzoltó technikusként, ő meg középiskolai tanérként kezdte a pályafutását. Később vándorszínházzal kezdetünk foglakozni. Évente 60-70 előadást tartottunk.” – meséli a kezdeteket Miroslav Mihalné.

A Mihál-család gólyalábas színházi előadásaival bejárta Európát és sok fesztiválon is felléptek. Az összegyűjtött pénzt mindig befektették és elkezdtek vállalkozni. Később a színházra már nem jutott idejük, ennek a hiányát próbálják pótolni az Adny Warhol Galériával. A képtárat 4 Euró ellenében bárki megtekintheti. Mivel magángalériáról van szó, a látogatási szándékot előre be kell jelenteni.

  Készítette: Szaszák György