A cseh kereskedelmi vonattársaság a Pozsony-Kassa vonalon csak a megszokott kedvezményekkel szállítja majd az egyetemistákat és a nyugdíjasokat.

Radim Jančura, a RegioJet tulajdonosa a közelmúltban még kész volt versenybe szállni a Szlovák Államvasutakkal minden irányban. Az új vonalon Pozsony és Kassa között, amelyet december 14-én terveznek elindítani, éppen ezért ők is ingyen jegyekkel tervezték elcsábítani az egyetemistákat és a nyugdíjasokat, a számlát pedig egyenesen Ján Počiatek közlekedési miniszternek küldték volna el.

Most azonban Jančura hátrálni kezdett. A cseh társaság bejelentette, hogy az új útvonalon nem lesznek ingyen jegyek.

,,Az egyetemistáknak és a nyugdíjasoknak is csak a megszokott kedvezményekkel szolgálunk majd. Az ingyenes utazás törvényileg nem támogatott,” – nyilatkozta Jančura.

Számító RegioJet?

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az egyetemistáknak félárú jegyeket, míg a nyugdíjasoknak 70 éves korig nagy valószínűséggel 15 százalékos kedvezményes jegyeket biztosítanának. A szakértőket ez az lépés nem lepte meg.

,,A RegioJet valószínűleg átszámolta, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor a gyorsvonatok túl vannak telítve, működhetnek száz százalékos kedvezmények nélkül is. Elég, ha az utasoknak ,,színvonalas” utazást kínálnak,” – véli a Közlekedési és Gazdasági Intézet vezetője, Ondrej Matej.

Múlt héten a RegioJet is ingyenessé tette az utazást a jelenlegi vonalain, azaz Pozsony és Komárom között, mivel ezen a vasúti szakaszon a cseh magántársaság járatai állami megrendelésre és állami támogatással közlekednek. Ezzel szemben a két legnagyobb szlovákiai város közti vonalat, mint kereskedelmi vonalat fogja üzemeltetni a saját felelősségére. A közlekedési minisztérium szerint az ilyen esetekre nem alkalmazhatóak a száz százalékos kedvezmények.

,,Az állam megtéríti a kedvezményeket azoknál a vonatoknál, amelyek közérdekben közlekednek. A RegioJet Pozsony és Kassa között közlekedő járatai nem részei ennek a szerződésnek,” – mondta el Martin Kóňa, a minisztérium szóvivője. Rámutatott arra is, hogy a kedvezmények nem érvényesek a ŽSSK által indított InterCity vonatokra sem.

Jančura azonban azzal érvel, hogy ezzel a határozattal csaknem 2,5 millió potenciális utazótól esik el, akik az ingyenes belföldi gyorsvonatokat hazsnálják majd ki.

,,Nekünk mintegy 1,5 millió potenciális ügyfél marad. A lakosság többi része vagy külföldön él, vagy nem vonattal közlekedik, hanem nagy fekete autókkal,” – mondta.

Nem térítünk meg semmit

A RegioJet Pozsony és Kassa között kezdetben kilenc eurót kérne a legalacsonyabb osztályú jegyért, amennyiben azt az ügyfél az interneten keresztül vásárolja meg. Hogy milyen távon alkalmazzák majd ezt az árat, azt Jančura nem tudta megmondani.

,,Megtörténhet, hogy nyereségesek leszünk, mivel legalább negyedével olcsóbb velünk az utazás, mint a versenytársaknál. Ebben az esetben az árak nem változnának,” – ígéri.

Az államtól azonban legalább a diákok ötven százalékos jegyeit vissza szeretné igényelni. A minisztérium azonban hallani sem akar róla, továbbá kijelentette, hogy Jančura tervei nem közérdekekűek.

,,Az állam a kereskedelmi vonatok kedvezményeit nem téríti, nem is térítette, s ezután sem tervezi,”  – állítja Kóňa. A megfigyelők szerint azonban a RegioJet enélkül is képes üzemelni.
,,Az egyetemisták nagy része inkább fizet a jegyért, hogy biztosan legyen helye, így akár mindig tele lehet,” – véli Matej.

(sme, Bumm)