A kassai Thália Színház első bemutatóját 1969. november 29-én tartotta. Carlo Goldoni A két úr szolgája című vígjátékát a színházalapító Beke Sándor rendezte. 45 évvel e színháztörténeti esemény után a jubiláló társulat ma este Molnár Ferenc Liliom című klasszikus színművét mutatja be,ĽubomírVajdička rendezésében. A századforduló Budapestjén a balladai hangvételű darabban egy vagány hintáslegény – Liliom és egy szelíd, de hűséges cselédlány szerelme bomlik ki a nézők előtt.

Lax Judit, színmávésznő: Ő egy hétköznapi lány, aki beleszeret a Liliomba, aki viszont nem él hétköznapi életet – és ezért is végződik „katasztrofálisan“ ez a kapcsolat.

Nádasdi Péter, színművész: Ez az első klasszikus magyar mű, amiben megformálhattam a főszerepet. Nem tudom, hogy mennyire sikerült, mert nekem is új volt. A munka fantasztikus volt a rendező úrral.

ĽubomírVajdička, rendező: Molnár ezeket a hősöket úgy megírta, hogy van mit mondaniuk a színészeknek – és úgy gondolom, hogy a nézőknek is!

ĽubomírVajdička
ĽubomírVajdička

Czajlik József, színházigazgató: A csibész sorssal szerettünk volna utalni arra, hogy mi is így csibészként túléltük ezt a 45 évet.

A jubileumi megemlékezéshez kapcsolódva a bemutató előtt ma este egy színháztörténeti kiállítást is nyitnak a Tháliában.

Fotók: ifj. Szaszák György