A szerdai fővárosi tüntetés után ma a Szlovák Tudományos Akadémia kassai dolgozói is az utcára vonultak. A mintegy 300 tüntető a Tudományos Könyvtár előtt gyűlt össze. A tüntetők szerint az Akadémia (SAV) évek óta forráshiánnyal küzd, de a kutatásra kiírt pályázatok rendszerének instabilitását is aggályosnak tarják. A tüntetők között még egy kis robot is feltűnt, kezében ezzel a felirattal: Fektessenek belém! Megtérül.

,,Ez a szakszervezetek a Tudomány élni akar! (Veda chce žiť!) elnevezésű kezdeményezése, mely egyben valamennyi kutató közös tüntetése, hiszen elsősorban a mi jelenünkről és jövőnkről van szó,” – szögezte le a tüntetés elején Zuzana Szabová, az akadémia Geotechnikai Intézetében működő szakszervezet vezetője.

A szlovák kormány 20-22 százalékkal csökkentené a tudományba fektetett költségvetési támogatást.

,,Szeretnénk felhívni nem csak a kormány, hanem a közvélemény figyelmét is arra, hogy a Szlovák Tudományos Akadémiának a mai napig nincs megfelelő helye a társadalomban. Tulajdonképpen ez a 20-22 százalékos csökkentés majdnem hogy megsemmisítené a kutatásokat, ugyanis ez azt jelentené, hogy 500 embert kellene elbocsájtani. Főleg a fiatal kutatókat bocsájtanák el először, – nyilatkozta portálunknak Szabó Pál, a Szlovák Tudományos Akadémia Kísérleti Fizikai Kutatóintézetének tudományos igazgatóhelyettese.

Az utóbbi években az uniós forrásoknak köszönhetően Szlovákiában több, mint egy milliárd eurós fejlesztések történtek a tudomány infrastrukturális területén. Ha a kormány mégis csökkentené az akadémia költségvetését, és a szóban forgó elbocsájtások bekövetkeznek, a kutatómunkát segítő magas szintű technika működtetésére nem marad képzett munkaerő.

A tüntető kutatók azt is hangsúlyozták, hogy a tudományos akadémia Magyarországon és Lengyelországban is nagyobb megbecsülésnek örvend, mint nálunk.

fotók: Szaszák

szaszák