A múlt év végén számos kassai épületen megjelent egy nagy M betű. Sokakban felmerült a kérdés, hogy mit is jelenthet pontosan. Talán egy m betűvel kezdődő cég kampánya? Vagy egy egyszerű falfirka? Meg kell jegyezni, hogy a betűk mindenütt egyforma magasságban vannak elhelyezve és a stílusuk is egyforma. Ez teret ad egy bizonyos elméletnek, amihez a múltba kell visszanyúlnunk.

Az elmélet szerint az M betű a kassai metró jövőbeli állomásait jelöli. Tehát a megállók helyei már ki vannak jelölve, csak meg kell őket építeni. Kassa városa kétségkívül megérdemli a metrót, és már épp itt lenne az ideje. A villamossínek bravúros felújítása után itt az idő, hogy a város lakosai a tömegközlekedés egy új szintjét tapasztalják meg.

A város már maga mögé tudhatja a metró előkészítő munkálatait. A föld alá vezető első lépcsők már a szocializmus időszakában megépültek. A legtöbb belőlük a Dargói Hősök lakótelepen (Furča) található, habár megemlítendő, hogy berácsozott állapotban. Hasonló elmaszkírozott bejáratok a Južná triedán is fellelhetőek. Egy időben aluljáróként szolgáltak a gyalogosok számára, ma már használaton kívül, valószínűleg eredeti funkciójuk teljesítésére formálódnak át – metró megállókra.

A város volt polgármestere egyben a kassai metró problematikájának úttörője is volt. Előrelátóan már 1996-ban, a Főutca felújításának idején megépítette az első felszerelt földalatti megállót, a Nemzeti Tudományos Könyvtár épülete előtt. A városiak ezt inkább úgy ismerik, mint bejáratot a földalatti archeológiai múzeumba. A megálló teljesen felszerelt, még az illemhelyek sem hiányoznak belőle. Emellett kulturális értékkel is rendelkezik, itt található ugyanis a már említett múzeumi kiállítás, amelyet a metróval összehasonlítva már 20 évvel korábban megnyitottak.

A valódi metrót, amibe ténylegesen be lehet menni viszont már a korai kapitalizmus hozta magával. Kassán ugyanis a legsűrűbben lakott Tihany-lakótelepen található a METRO, mit sem sejtve, néhány lakos a csak bevásárolni jár ide.