Igor Matovič kormányfő tegnap a Fecebook oldalán a szlovákiai magyar kultúra támogatásával kapcsolatosan az alábbi, igen figyelemreméltó magyar és szlovák nyelvű bejegyzését tette közzé:

CSEMADOK

Ma meghívtam ebédelni a Csemadok vezetőit – egyetlen célom, hogy helyrehozzunk egy igazságtalanságot.
Annak idején a dunaszerdahelyi vásáron hallottam róla először, hogy a szlovákiai magyarok kulcsfontosságú szervezete egy centet sem kap az állami költségvetésből. Ez egy kicsit sem fair.
Mi, szlovákok, fenntartjuk a Matica slovenskát, de az ő „Maticájukra” egy vasat sem költünk. Ez fair? Miért? Talán vétek lenne megőrizni a szüleik anyanyelvét és kultúráját? Egyáltalán nem, sosem volt az. Csak néhány fafejű gondolhatja így. Ennek ideje véget vetni.
Javasolni fogom, hogy hasonlóképpen, mint a Maticának, a Csemadoknak is járjon állami támogatás – arányosan, a népszámlálás eredménye alapján. Hiszen az adófizetőket sem különböztetjük meg anyanyelvük szerint. Slusszpassz!

#ŐszinténBátranAzEmberekért

CSEMADOK

Dnes som pozval na priateľský obed ľudí z vedenia Csemadoku … s jediným cieľom – napraviť jednu veľkú krivdu.
Svojho času na jarmoku v Dunajskej Strede som sa dozvedel, že táto kľúčová kultúrna organizácia Maďarov na Slovensku nemá ani cent zo štátneho rozpočtu na svoju činnosť … a to nie je teda vôbec fér.
My Slováci máme svoju Maticu slovenskú financovanú zo štátneho rozpočtu, ale naši bratia Maďari na svoju “Maticu” nemajú ani cent. To je fér? Prečo? Vari udržiavať jazyk a kultúru svojich rodičov je hriech? Nie je a nikdy nebolo. To len v zadubených hlavách tak bolo … a za nás tak určite nebude.
Navrhnem preto, aby sme rovnako ako Matici slovenskej, prispievali na činnosť aj Csemadoku, samozrejme podľa sčítania obyvateľov … lebo ani pri platení daní sa nás nikto nepýta, akou rečou nás mama naučila rozprávať. A basta!

#ÚprimneOdvážnePreĽudí

Az emltett ebéden a Csemadok országos elnökségének küldöttségében Bárdos Gyula elnök, továbbá Köteles László, Hrubík Béla és Jégh Izabella vett részt, valamint Berényi József, az MKP alelnöke.

/sz/