Az Andrássy dinasztia utolsó férfi leszármazottja, Andrássy Dénes 1903-ban építtette a máig eredeti bájában tündöklő Andrássy mauzóleumot. A Rozsnyói járásban, Kassától 40 km-re található ez a szecessziós síremlék. Egy évig épült olyan híres müncheni építészek és művészek keze alatt, mint Richard Berndl, Karl Schmucker, Maximilian, Konstantin Frickovci, Karl Throll és Adolf Mayrhofer.

Végső nyughelyként szolgál Andrássy Dénes gróf és felesége, Franciska szül. Hablawetz számára. Az enteriőr falait díszes márvány borítja, amelyet Európa és Afrika számos országaiból szállítottak ide. A márványkövek különböző színűek, más-más szimbólumokat rejtve. A síremlék mennyezeteként szolgál az arany mozaikkal kirakott kupola, amelyen a betévedt napsugarak apró fényei által megvilágított arkangyalok őrzik az örök álomban lévő házaspárt. Középen látható a két márványszarkofág, oldalukon a jóság

szimbólumával, amik Andrássy Dénes és Franciska életéhez fűződnek. A mauzóleum látogatásakor egy kedves idegenvezető-hölgy mesél nekünk e káprázatos ereklye történetéről. Emellett, ha a már erre járunk, érdemes megnézni az Andrássy képtárat, amely Krasznahorkaváralján található. Ez szintén egy szecessziós építmény, ahol Andrássy Dénes gróf megmaradt értékes műemlékeit láthatjuk.

Pásztor Eszter