Majd 8 méter magasra értek a lángok egy lakóház tetejéről a Jesenského utcán. A belvárosban lévő tűz miatt evakuálni kellett a lakókat. A lakóházat, melyben két lakás és egy asztalosműhely is volt, a kassai tűzöltők ürítették ki szerda este.
Ahogy azt csütörtök reggel a kassai tűzoltóság operációs központjának tisztje, Roman Keruľ a keletkezett kár értéke körülbelül 250 000 €.
A tűz okát még vizsgálják. Az egyik lakás tulajdonosa, Jozef M. szerint, aki egyben az asztalosműhely tulajdonosa is volt, nem kívánt nyilatkozni a tűz kiváltó okáról.

A tűzoltótiszt, Roman Keruľ elmondása alapján szerda este fél 10 órakor jelentették, hogy tűz van, a beavatkozás egészen csütörtök reggel 6-ig tartott. A tűz oltása közben két tűzoltócsapat is váltotta egymást, összesen 22-en voltak bevetésen 8 tűzoltóautóval. Mikor a tűzoltók a helyszínre érkeztek rögtön rájöttek, hogy az épület teteje és az asztalosműhely is ég. Mindkét lakás lakóit evakuálták, lekapcsolták a villanyvezetékeket és a gázt is. Több az égő lakóház közelében parkoló autót is el kellett tolniuk. A tűz lokalizálásánál a tűzoltók munkáját deszkák és más tárgyak nehezítették, mint például a tető alatt lévő asztalosműhely berendezései, ahol a tűz keletkezett.

A tüzet a szomszédok vették észre

„A szemben lévő házban lakunk. Épp az ablakhoz álltam, mikor észrevettem a hatalmas lángokat. A férjem nyomban hívta a tűzoltókat, de már tudtak az esetről,“ – mondta Marianna Dostálová.

Férje, Ivo elárulta, hogy a padláson, ami lángra kapott, asztalosműhely volt:

„Nemrég jártam ott. Rengeteg faanyag és egyéb kellékek volt a műhelyben. Ez mára mind por és hamu. Láttam, ahogy az emberek saját maguk próbálták a tüzet tömlőkkel oltani, sajnos sikertelenül,“ – emlékszik vissza Ivo.

A tűz során nemcsak a tető faszerkezete kapott lángra, hanem a padlás padlója is. A tűzoltók kénytelenek voltak ezt darabokra szedni, mivel ott voltak a rejtett tűzfészkek. A tűzoltás során a munkát az is nehezítette, hogy a legközelebbi vízcsap nem működött, így az oltáshoz szükséges vizet egy több mint 300 méterre lévő vízcsapból merítették.

A helyszínen ott voltak a városi és állami rendőrség munkatársai is, akik az utcán a biztonság érdekében ideiglenesen lezárták a forgalmat. A Polgári védelem alkalmazottja is a helyszínen volt abból a célból, hogy pótszállást ajánljon fel a szerencsétlenül járt lakóknak, ám azok nem éltek a lehetőséggel.

 Forrás: korzár