A Kassai Kormányprogram Lakótelep szomszédságában (KVP), a Kassai Városi Erdők Csermely Vadásztársulatához tartozó területén egy afrikai sertéspestis fertőzésben elpusztult négy kilogrammos vaddisznó malacra bukkantak – adta hírül a Korzár.
Közvetlenül Kassa mellett ez az első ilyen lelet. Sajnos az afrikai sertéspestisben elpusztult állat aggodalomra ad okot, hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy az anyaállat és a többi malacai is szinte biztosra vehetően fertőződöttek.
Nálunk a sertéspestis tavaly jelent meg, és már a Bodrogköz két községében: Örösben és Nagykövesden a házi gondozású sertésállományt is megfertőzte, amit teljes számarányában voltak kénytelenek likvidálni. Mivel a vadállomány körében a fertőzést már ez év márciusában a Kassához közel eső települések erdeiben is észrevették, ezért a Kassa-vidéki Járási Hivatal az Erdő törvény értelmében Abaújnádasd, Eszkáros, Abaújrákos, Hernádzsadány, Felsőmislye, Regeteruszka, Kisszalánc, Nagyszalánc, Újszállás, Szalánchuta és Kalsa határában erdőlátogatási tilalmat rendelt el, ami most is érvényben van. A rendőrség, továbbá az erdő és vadőrök ennek a betartását folyamatosan ellenőrzik is, és azok a polgárok, akik ezt megszegik 3 320 eurós pénzbírság megfizetésére kötelezhetők. Hasonló rendeletet a kassai erdőkre vonatkozóan egyelőre nem adtak ki.

/sz/