A jelenkorunk élelmeztetése teljesen megváltozott, globalizálódott. Gyakran azok a zöldségek vagy gyümölcsök, amik az asztalunkra kerülnek vegyszerrel kezeltek, éretlenül szüretelik őket és több száz – vagy akár ezer kilométert is utaznak. Kassa megye  önkormányzata ezért rendhagyó projektbe vágott: a tradicionális termelést próbálja visszaállítani egy új technológiával, melyet Ján Šlinský agrármérnök fejlesztett ki. Ezek az úgynevezett agrokörök. A mintagazdaságot a megye a Perbenyiki Mezőgazdasági Szakközépiskolában fogja kialakítani.

„A mintafarm egy két hektáros területen fog megépülni. Elképzelni úgy kell, hogy négy karon fog dolgozni tizenkét kör. Valójában ez egy körbe forgó kar. Attól függően, hogy milyen termelésnek vetjük alá az adott földterületet, olyan berendezés lesz a végére szerelve – fejtette ki Orbán Máté Julianna, a megye projektmenedzsere.

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke szerint egy közösség kialakításáról van szó. A cél a biogazdálkodás fejlesztése, ami egyébként a legdinamikusabb fejlődő szakág az Európai Unióban.

Rastislav Trnka Kassa megye  elnöke

Mivel környezetbarát technológiáról van szó, ezért így a megmunkált földön egy idő után beáll a bioritmus. A nehézgépek nem degradálják a földet, így az önmagát revitalizálja.

Ján Šlinský, az agrokörök feltalálója szerint a fő koncepció az, hogy egy robotizált mezőgazdasági rendszert alakítsunk ki, ami a termelőt megszabadítja a kemény fizikai munkától és kizárja a nehézgép-technológiát.

Mezőgazdasági Szakközépiskola, Majláth kastély Perbenyik

A megtermelt zöldségből az iskola menzáját is el fogják látni, sőt a Kassa megyében működő egyes intézményeknek is fognak termelni. A karokat a Kassai Gépészeti Szakközépiskola fogja legyártani. A tervek szerint a nyári szezonban Perbenyikben már  üzembe is helyezik az agroköröket.