Október első hétvégéjének verőfényes péntek reggelén a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tanulói a vidéki parasztudvar zajaira lettek figyelmesek. Kakaskukorékolás és gágogás zavarta meg a tanóra csendjét.

Közvetlen az állatok világnapja után, október 5-én, az Erdélyi házaspárnak – Gábornak és Jutkának köszönhetően a gyerekek az iskola udvarán ismét megtekinthették az immár hagyományos baromfi kiállítást, ahol megnézhették a baromfiudvar nemcsak ismert, de a ritkaságszámba menő lakóit is. Megismerték a különleges kacsa és liba fajtákat – a szász kacsát, a ruáni kacsát, a fodros libát, a hattyú libát. Szebbnél – szebb galambokat is láthatott a közönség, mint például az óriás pöstyént, óriás kinget, kassai bukót. Sokan ingerkedtek a színpompás amerikai és európai honos kakasokkal és tyúkokkal. Mint minden éven, az idén is a nyuszik voltak a gyerekek kedvencei, amelyeket ki is vettek a ketrecekből. Őket mindenki dédelgetni, simogatni akarta. Láthattak a gyönyörű hosszúszőrű –az ezüst, a burgundi, a belga és a hotot nyulakon kívül a rövidszőrű dalmata, sárga, kék és szürke rex nyulakat, de még a csincsillát is.

A gyerekek így állatközelből nemcsak az állatok külső jellegzetességeit, de viselkedésüket is megfigyelhették, majd több tucat kérdést tettek fel tenyésztőiknek.  A ketrecek egész nap az udvaron sorakoztak, így a kis elsőstől az érettségiző nagy diákig mindenki testközelből megismerhette a baromfiudvar lakóit.

Tóth M.