A különleges nap volt a kassai Máraiban. Kukorékolástól, hápogástól, gágogástól, csipogástól, dürrögéstől visszhangzott az iskolaudvar. Szinte már nem is iskolában, hanem egy baromfifarmon éreztük magunkat.

Ősz elején immár tradícióvá vált, hogy a nagyidai Erdélyi Gábor apuka és neje Judit baromfiudvaruk nem mindennapi lakóit szállítják az iskolába. Ismét megtekinthetőek voltak a különlegesesebbnél különlegesebb tyúkok, kakasok, kacsák, libák, pulykák, galambok. Megnéztük a klasszikus kendermagos tyúkokat, a selyemtyúkokat, a fogolytyúkokat, a gyöngytyúkokat, megismertük az orpington, kolumbiai, hamburgi pettyes fajtákat is. Kukorékolt a bráma kakas, hápogott a ruáni kacsa, gágogott a landesz liba és dürrögött a bronzpulyka. A nyolcfajta galamb közül legjobban a göndör, a pöstyéni óriás és a pávagalamb tetszett a gyerekekenek. A pálmát azonban ismét a nyulak vitték el. A törpenyuszikat szinte mindenki kényeztette, ölelgette, simogatta. Már régi ismerősként üdvözölték a gyerkőcök a csincsillát, a francia bárányt, a bécsi kéket, a rexet és az angora nyulat. Félelmetes volt a belga óriás, amelynek a súlya tippelésénél versenyezhetett az egész Márai, beleértve a tanári kart is. A valós 11,23 kilogrammhoz legközelebb állt egy kis elsős, Szabó Orsolya tippje, a felső tagozaton Reiter Zsófia, a gimiből Nozdrovitzky Natália és a tanárok közül Bundsuch Gabriella bizonyult a legjobbnak, akik mindannyian édes jutalomban részesültek.

IMG_1140

A városi gyerekeknél külön fontos, hogy ilyen játékos és interaktív módon megismerik a azokat az állatokat melyek nem is olyan messze a közeli falvakban élnek. Hisz akadtak olyanok is akik eddig még csak tv-ben vagy rajzfilmekben láttak mezőgazdasági állatokat. A rajzórákon mindenki lerajzolhatja, hogy milyen állat tetszett neki a legjobban.

Tóth Monika