A kassai reptéren tegnap megnyitották a Slovak Training Academy nevű oktatóközpontot pilóták és helikopterpilóták számára.

A tanulni vágyók a központba a világ minden részéről jöhetnek majd, amely máris 25 pilóta kiképzésére kapott megrendelést az elkövetkezendő 15 hónapra egy nem megnevezett amerikai partnertől. Az oktatóközpontot üzemeltető MSM Group 25 millió dollárt tervez a projektbe fektetni. „Jelenleg 30 ember dolgozik itt, de ez a szám fokozatosan 100-ra fog növekedni. Szeretnénk együttműködni a Kassai Repülőtérrel valamint a Kassai Műszaki Egyetem Repülőmérnöki Karával is.” – magyarázta a cég ügyvezető igazgatója, Marián Goga.

Már most 16 helikopter áll a rendelkezésükre. Tegnap ünnepélyesen bemutatták a Sikorsky UH-60 Black Hawk nevű amerikai példányt. Ezen kívül még hármat fognak venni.

„Az akadémia az ehhez hasonló legendák egyetlen civil üzemeltetője lesz Európában.” Az említett gépet, amely már város repülőterén található, még a 80-as években gyártották és az amerikai hadsereg használta.” – közölte az akadémia igazgatója, Juraj Lauš.

Az akadémiának évente körülbelül 70 helikopterpilótát kellene kiképeznie.

Forrás, borítókép: Košice:dnes