szerkesztő: Filip Orsolya

Kedd óta Kassa büszke viselője a kreatív város címének, amit ebben az évben Kelet-Európa egyetlen városaként kapott meg a médiaművészetek területén.

Kassa első szlovákiai városként került be az UNESCO magas rangú klubjába – az UNESCO Kreatív Városok Hálózatába (UNESCO Creative Cities Network), így egyike lett az itt található 44 ország 64 városának.

A város jelentkezését a klubba a Creative Industry Košice nevű non-profit szervezet készítette el, emellett más kassai és regionális szubjektumokat is sikeresen bevonva. „Kassa a cím elnyerésével is azt erősítette meg, hogy egy olyan várossá válik, amelyben az információs technológiák és a kreatív ipar erős fellépéssel rendelkeznek. Főként a médiaművészet területe az, amely összeköti az alkotást és a művészeteket az új IT technológiákkal. Kassa és a régiók számára is nagy lehetőséget kínál az ezen a területeken való alkotásra és arra, hogy szinergiájukat kihasználva növeljék a város konkurenciabeli előnyét.”– magyarázta Michal Hladký, a non-profit szervezet igazgatója.

Az UNESCO Kreatív Városok Hálózata 2004-ben alakult meg olyan városok csoportosításának céljával, amelyek a kreativitást fontos tényezőként tekintették a tartósan fenntartható fejlődésük számára. A hálózat lehetőségeket kínál a kreatív ipar területén való nemzetközi együttműködésre, valamint növeli a tagvárosok szociális és gazdasági potenciálját. Minden egyes kreatív város a 7 közül egy területre összpontosít. Ezek a területek a zene, az irodalom, a film, a népművészet és mesterségek, a dizájn, a médiaművészet és a gasztronómia.

A magisztrátus elmondása alapján a tagság időtartama nem korlátozott. Lehetőséget ad a város számára, hogy hasznos információkat, illetve szakemberekre vagy önkormányzatokra való elérhetőséget szerezzen, valamint arra, hogy együttműködjön a művészekkel és a szakértőkkel. A kreatív városok hálózatának tagjai saját finanszírozással is hozzájárulhatnak az egész projekthez, ami arra készteti őket, hogy aktív tagjai legyenek a hálózatnak. A kreatív városok már tisztában vannak vele, hogy a kultúra támogatása hozzájárul a vállalkozások fellendüléséhez is.

Forrás: Košice:dnes