A megye nem messze Kassától, Tizsite /Čižatice/ határában tervezi egy korszerű aquapark felépítését. Az eddig titokban tartott elképzelésekről maga Kassa megye elnöke, Rastislav Trnka rántotta le a leplet.

Arról tájékoztatta a sajtót, hogy az eddig elvégzett geológiai kutatások alátámasztják, hogy a Kassai-medencének ebben a részében nagy mennyiségű geotermális energia rejtőzik. A termálvíz hőmérséklete eléri a 100 Celzius fokot. Ezekre az ismeretekre alapozva viszont még szükséges, hogy elvégezzenek 1 500 – 2000 méter mélységbe lehatoló fúrásokat, hogy a rendelkező termálvíz paramétereit pontosan felmérjék.

A megye ezt a célkitűzést szem előtt tartva Tizsite határában egy öt hektáros területet meg is vásárolt. Ezt a tranzakciót a megyei önkormányzat áprilisi ülésén a képviselők azért hagyták jóvá, mert azon az ülésen arról volt szó, hogy a megye ezt a területet a hatáskörükbe tartozó utak téli karbantartására használatos szóróanyag lerakodó területeként fogja használni. Rastislav Trnka most elárulta, erre a lépésre azért volt szükség, mert így a kiszemelt területet közel kétszázezer euróért meg tudták vásárolni, viszont, ha közzé tették volna, hogy aquaparkot szeretnének itt létesíteni, a telekspekulánsok az árakat az egekig emelték volna. Rastislav Trnka bízik benne, hogy jó szervezéssel és az ügyben illetékesek kellő hozzáállásával három éven belül felépülhet a régen óhajtott aquapark. A következő lépések megtételéről a megyei önkormányzat augusztusi ülésén döntenek a képviselők.

A megyének ebben a kérdésben fontos támogatója Kassa város önkormányzata is. Jaroslav Polaček főpolgármester elárulta, hogy erről a tervről Trnkával még a hivatalba lépése lőtt egyeztettek, mert a turizmus fejlesztése szempontjából is mindketten nagyon fontosnak tartják az aquapark felépítését. A főpolgármester azt is bejelentette, hogy az aquaparkhoz Kassáról menetrendszerű közvetlen városi autóbuszjáratot indítanak majd.

/sz/