szerkesztő: Filip Orsolya

Elődeink hagyományos mesterségeit és életét szeretné bemutatni Kassa várában a látogatók számára a Castellum Cassovia névű polgári társulat a Szlovák Tudományos Akadémiával együttműködve.

A non-profit szervezet a városi képviselők engedélyét kéri a területek bérbevételéhez. A legközelebbi ülésen jóvá kellene hagyniuk az 1730 négyzetméternyi terület bérbeadását hét évre, évente 1 eurós szimbolikus árért.

A létesítmény az Experimentális Archeológia Központot nevet kapná, amelyre a pénzt például a kulturális minisztériumtól vagy egy külföldi együttműködésre való felhívással szeretnék megszerezni, ennek alapfeltétele viszont a terület bérbevétele. A vár jelenlegi üzemeltetője a Városi Zöldövezet Hivatala, és az erdei park a Városi Erdők tulajdonában van. Az archeoparkban megtalálhatóak lennének madárházak, egy munkás-ház, két kézműves műhely és egy gazdasági épület – istálló. A Castellum Cassovia a várban olyan kulturális programokkal készül, mint a korabeli zenék fesztiválja, a Musica historica, a korabeli színházat bemutató Teatrum in Castrum, valamint íjász tornák és címeres okleveleket átadó ünnepségek.

Forrás: Košice:dnes