szerkesztő: Filip Orsolya

Kovács Tibor fényképész az első kassai, aki A náci megszállás és kommunista diktatúra alatt tanúsított becsületes polgári magatartásért kapott díjat. A díjat a prágai Totalitárius Rezsimeket Tanulmányozó Intézet osztja ki a demokráciáért, szabadságért és az emberi jogokért.

Kovács Tibornak 1968 augusztusában egyedülálló felvételeket sikerült készítenie a megszállt Kassáról, amelyekért majdnem az életével fizetett.

A ma már 80 éves művésznek sikerült titokban lefényképeznie a Varsói Szerződés Kassára érkező csapatait. Aznap este a Felszabadulási téren fejbe lőtték. A Szlovák Műszaki Múzeum akkori fotódokumentátora a súlyos sérülést csodával határos módon túlélte, viszont maradandó károsulásokat szenvedett. Még a tolószékből, részlegesen lebénulva is kivette részét a totalitárius rendszer elleni harcból egészen a bársonyos forradalomig. Türelme és megtörhetetlensége egy hiteles betekintésként szolgál a mai generációnak a totalitárius rendszerbe, fekete-fehér fényképek formájában.

Felidézve a megszállás napját, elmondta, hogy kétségbeesés töltötte el az akkori Csehszlovák Köztársaság sorsát illetően. Ennek ellenére a történések közepébe vetette magát, és azt csinálta, amihez a legjobban értett – fényképezett és dokumentált. „Az első gondolatom az volt, hogy meg kell örökítenem azt, ami ezen a napon történik, azt a helyzetet, amelyet a főváros felé haladó páncélos haderők és tankok érkezése keltett.” – emlékszik vissza Kovács. „A megszállást úgy adták elő, mintha barátainkként jöttek volna felszabadítani. Azt viszont nem tudtuk, mi alól.” – mondta Kovács.

Beismeri, hogy a mai rendszer nagy változásokat hozott számára. „A demokrácia felülkerekedett a nagy ideológián és egy olyan koncepciót ültetett a helyére, melynek célja a jobb élet megteremtése.” – tette hozzá.

 

Forrás: Košice:dnes